În raionul Dubăsari se află o fermă unde antreprenorii au reușit să reproducă condiții de trai asemănătoare celor din ocean pentru stridii – un produs de lux în multe regiuni ale lumii. Moluștele sunt crescute cu grijă, într-un mediu atent controlat.

 

„Munca nu este una ușoară”, spune administratoarea fermei de stridii din Pohrebea, Elena Broslaveț. Stridiile trebuie îngrijite cu multă atenție, iar apa de care au nevoie este cea marină. Marfa este adusă din Franța și din Irlanda, transmite jurnaltv.md.

„Acesta este un sistem special pentru ca stridiile să fie în condițiile cele mai apropiate acelor din natură. Sistemul curățirii a apei și de circulare a fost importate, nu sunt din Moldova. Aici trebuie să fie temperatură specială, permanent circulație de apă, să fie mereu oxigen, apa trebuie să aibă o salinitate anumită ca să fie condiții cât mai aproape acelor de mare”, a declarat administratoarea fermei de stridii, Elena Brosloveț.

Păstrarea corectă a stridiilor este esențială.

„Când stridiile sunt păstrate în apă marină, cum este la noi, termenul este nelimitat. Când ele se păstrează fără apă, se păstrează până la două săptămâni”, a menționat Elena Brosloveț.

Stridiile sunt acum la mare căutare – oamenii își doresc tot mai mult să guste.

„Noi am fost foarte uimiți când am văzut că lumea își dorește să încerce. Sunt persoane care deja au încercat și acum sunt iubitori de stridii”, a mai menționat administratoarea fermei.

Ferma este supravegheată de un responsabil care are grijă ca stridiile să fie proaspete.

„Stridiile sunt în mai multe bazine cu apă de mare. Temperatura maximă este de 12 grade. În total, sunt 12 specii de stridii, repartizate pe numere – de la 4, care este cea mai mică, până la 0, cea mai mare”, relatează jurnalista Valeria Busuioc.

Ferma de stridii din Pohrebea și-a început activitatea în anul 2024.

Distribuie articolul: