A fi părinte înseamnă a fi instructor și formator de abilități necesare pe parcursul vieții sociale. Baza dezvoltării armonioase a copiilor este în a-i învăța să se prețuiască, să se respecte și să se trateze unii pe alții cu dragoste. A încuraja copiii să-și dezvolte sentimentul stimei de sine este una dintre cele mai importante sarcini pe care le au părinții. În acest articol vă prezentăm informații care vă vor ajuta să vă ajutați copiii să crească încrezători în ei înșiși și în potențialul lor. Să vedem, cum se face…

Părinții sunt sursa de confort și siguranță pentru copii

Fără îndoială, părinții sunt cei mai importanți oameni pentru copiii lor. Pentru cei mici procesul de autocunoaștere este unul pe cât de complex, pe atât de frumos, în care cea mai mare influență o au părinții. Ei fiind sursa din care copiii cunosc lumea și la care apelează atunci când se simt pierduți. Sunt cei care le oferă oglinda pentru a începe să se recunoască. Cultivarea propriei acceptări la cei mici stă la baza acestui proces.

Nevoia de a se simți în siguranță

Copiii caută adesea aprobarea părinților pentru a se simți iubiți și acceptați. Ei trebuie să știe că ești de acord cu ei, că le dai voie să se simtă siguri în forțele proprii. Problema apare atunci când această nevoie se manifestă și este încurajată pentru o perioadă prea lungă de timp. Când devine prea intens și durează prea mult, acest obicei poate crea un fel de dependență de aprobarea celorlalți. Este important să-l înveți pe copil să regleze această nevoie, astfel încât, treptat, să devină mai autonom și independent.

 

Astfel, atunci când părinții își acceptă copiii așa cum sunt, îi prețuiesc și îi apreciază, le oferă un scut psihologic care îi va proteja pe parcursul vieții. Dar, din păcate, lucrurile nu sunt roz întotdeauna. Nu toți părinții sunt capabili să satisfacă nevoile emoționale ale propriilor copii. Cu toate acestea, minunata artă a acceptării poate fi întotdeauna învățată, inclusiv la vârsta adultă.

Nu-ți educa copilul, educă-te pe tine

Copiii învață de la părinți, iar acest aspect nu poate fi ignorat. Indiferent de ce îi vei spune copilului despre cum trebuie să se poarte, el oricum va copia ceea ce faci. Comportamente, cuvinte ori gesturi, toate vor fi preluate de cel mic. Astfel, dacă setul de manifestări ale adulților are ca fir comun dragostea, afecțiunea și securitatea, copiii vor interioriza că sunt prețuiți, iubiți și respectați, că contează. Acestea vor fi primele lecții despre valoarea proprie și stima de sine.

O precizare importantă: acceptarea nu presupune resemnare. Stabilirea unor limite în educația celor mici nu o anulează nimeni. Acestea sunt necesare. Important este să nu încetăm să transmitem mesajul că sunt acceptați așa cum sunt, recunoscându-le atât valorile, cât și dificultățile. Pe de altă parte, dacă copiii sunt tratați cu dispreț, agresivitate sau indiferență, ei vor alimenta disperarea, respingerea sau sentimentul de abandon în interiorul lor. În acest fel vor învăța că nu sunt iubiți și, drept urmare, le va fi deteriorată stima de sine.

Ce e de făcut?

  • Recunoaște potențialul copilului în loc să-i subliniezi în mod constant greșelile. Asta nu înseamnă că trebuie să treci cu vederea greșelile pe care le face cel mic. Dimpotrivă, abordează fiecare greșeală din perspectiva oportunității de a avansa.
  • Ascultă-l și fii interesat de ceea ce vrea să-ți împărtășească.
  • Adresează-i întrebări și încurajează-l să participe la discuții.
  • Recunoaște-i și validează-i emoțiile. Dacă vei eticheta sentimentele copilului ca fiind „rele” sau îl vei încuraja să le reprime și nege, nu vei obține nimic altceva decât stimă de sine scăzută. În rezultat copilul poate avea comportament nesincer și pierderea conexiunii cu propriile sentimente. Așadar, nu ezita să atragi atenția la întreaga gamă de emoții pe care le experimentează copilul.
  • Evită să-i spui copilului cum ar trebui să se simtă și nu îl compara cu semenii. Sarcasmul, amenințările și pedepsele referitoare la sentimentele lui nu vor provoca decât negarea, evitarea și ascunderea felului în care se simte cu adevărat, ceea ce va cauza dificultăți în gestionarea emoțiilor.

Cum să-l ajuți pe copil să-și exprime disconfortul?

Încurajarea stimei de sine sănătoase la copil înseamnă, inclusiv, a-l învăța să-și exprime disconfortul și emoțiile negative, într-un mod adecvat. În acest context se învață și diversitatea modurilor în care le poate face față. În Universul emoțional contează toate detaliile. Nu putem vorbi despre stima de sine în contextul evitării sentimentelor de supărare sau a stărilor de rău. Specialiștii în psihologia copiilor propun o serie de sfaturi care vor favoriza exprimarea emoțiilor la cei mici:

  • Asigură-i un climat sigur și acceptabil care îl încurajează pe copil să exprime ceea ce simte.
  • Ajută-l să-și exprime disconfortul. Activități precum scrierea, desenul, povestirea pot ajuta copilul să-ți comunice ceea ce simte.
  • Povestește-i despre situații în care te-ai simțit la fel. Asta îl va face pe copil să se simtă înțeles.
  • Ajută-l să se simtă bine în situații de dezamăgire sau înfrângere.

Limbajul pozitiv – asul din mânecă

Unul dintre cele mai puternice elemente pe care le ai la îndemână pentru a întări stima de sine a copilului este limbajul. Modul în care îl vei aborda determină legătura pe care o veți construi. De aceea este important să acorzi atenție cuvintelor și tonului vocii atunci când te adresezi. Limbajul pozitiv presupune descrierea comportamentului copilului, dar fără a judeca. Este esențială detașarea valorii copilului de comportamentul acestuia într-un anumit moment. Nelipsită trebuie să fie și reacția proprie la ceea ce a făcut copilul (ce simți și ce crezi despre ceea ce s-a întâmplat). Și, în sfârșit, semnalează că recunoști și validezi sentimental copilului. Folosirea limbajului pozitiv și sincer este fundamental.

Așadar, vedem că a fi părinte nu este deloc ușor. Și asta nu se datorează doar efortului fizic și economic pe care îl depunem. Adevărata valoare o are efortul emoțional pe care îl facem zi de zi pentru a crește și educa copii fericiți și împliniți. Efort care aduce și cea mai mare satisfacție.

Distribuie articolul: