În anul 2011, încălțămintea de tip wedge trainers, adică acei pantofi sport cu platformă ascunsă în formă de pană, era purtată de toate fashionistele. Vedete de talie mare, precum este Beyonce (în videoclipul „Love on top”), Rihanna sau Irina Shayk, au dezvoltat o pasiune pentru încălțămintea menționată, într-un final aceasta devenind un trend internațional. Așa a ajuns și la noi. Deși starurile purtau creații de brand, noi, moldovencele prin anul 2011, găseam aceste modele în mare parte la piață sau în centrele comerciale (o variantă low cost), în ambele cazuri fiind de obicei made in China. Totuși, frumusețea acestora nu ceda în fața ghetelor cu platformă ascunsă scumpe. Pășeam mândre pe stradă încălțate… toate la fel.

Cred că nu era fată care nu a avut o pereche de wedge trainers, iar după 2-3 ani, multe dintre noi încă purtau încălțămintea deși stiliștii susțineau, de comun acord, că nu mai e la modă. Adorați în special de fetele de statură joasă (pentru că le ofereau câțiva centimetri în plus înălțimii, chiar dacă erau încălțate sport), acești pantofi erau alegerea perfectă atunci când îi purtam cu blugi, leggins din piele și fuste. Eu una îi consideram și super confortabili.

Peste încă 2-3 ani, aceiași stiliști ne implorau deja să-i aruncăm – atât de tare erau detestați, încât chiar am început să le dăm dreptate (ca de fiecare dată, de altfel, ei doar sunt specialiști!).

Știm că trendurile fac un cerc în timp și revin odată la câțiva ani. Astfel, încă din 2020 observăm revenirea lentă, dar sigură, a articolelor, nuanțelor și detaliilor care erau la modă în anii 90′, dar nimeni nu se aștepta ca acești pantofi sport cu talpă ascunsă vor reveni în atenția designerilor atât de curând. Acest „comeback” se datorează probabil influenței pe care a avut-o pandemia asupra tuturor. Anul 2020 a fost anul izolării la domiciliu, iar hainele comode, în mod special articolele sport, erau alegerea tuturor și chiar și atunci când reușeau să iasă din case, oamenii au optat pentru pantofii sport – de la ghetele converse clasice, la ugly shoes și tot felul de hibrizi. Apropos, nume wedge trainers au stat la baza creării încălțămintei ugly shoes.

Dacă vă minunați de încălțămintea bizară precum sunt crocsurile cu toc înalt, atunci aflați că Vogue prezice revenirea fulminantă a pantofilor sport cu talpa ascunsă. Unul dintre brandurile care dictează trendurile, precum este Isabel Marant, brandul care lansat moda acestora încă în 2011, numind încălțările Bekett style, a „renăscut” trendul și a prezentat în vara lui 2021, o versiune actualizată a lui Bekett, numită Balskee.

 

Aceeași formă de platformă, în formă de pană, este deja adoptată și de creatorii de pantofi, sandale și șlapi cu toc. Fashionistele deja au „îmbrățișat” trendul și le includ în look-urile de primăvară-vară. Astfel, ne așteptăm ca anul acesta, pe lângă sandalele cu botul pătrat – intrat în modă acum vreo 2 ani, să regăsim și sandalele cu platformă de tip wedge.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Pernille Teisbaek (@pernilleteisbaek)

Așa că, fetelor, dacă mai aveți încălțămintea de acum 10 ani, în stare bună, pe care v-a fost milă să o aruncați, acum e momentul să o scoateți din cutia prăfuită și ascunsă în cel mai adânc colț din debara. Eu am două perechi, aproape ca noi, care abia așteaptă să fie scoase la lumină (când voi inventa o ținută cu care să le port). Sunt din nou la modă! Isabel Marant le aprobă!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de ISABEL MARANT (@isabelmarant)