Vaccinurile au fost create pentru a preveni unele boli infecțioase grave și pentru a salva cât mai multe vieți. Fiecare vaccin conține exact atâtea substanțe, ca să nu dăuneze organismului nostru, dar, dimpotrivă, să-l ajute în dezvoltarea imunității, împotriva unei anumite boli.

Un vaccin este creat din mai multe componente:

1. Antigenul – este elementul de bază, care conține bacterii sau virusuri inactivi, slăbiți sau doar fragmente din acestea. Rolul lui este de a ajuta organismul nostru să dezvolte imunitate și să ne protejeze de o maladie infecțioasă.

2. Stabilizatorii – sunt folosiți în vaccinuri pentru a proteja integritatea ingredientelor active în timpul fabricării, depozitării și transportului. Cei mai des utilizați stabilizatori sunt:

  • sorbitolul, care se conține în unele fructe proaspete. Mere, piersici, caise și în fructe uscate;
  • lactoza care se conține în produsele lactate și chiar în pâine.

Datorită acestor stabilizatori, vaccinul poate fi menținut în lanțul frig, la o temperatură de +2+8 grade, un timp mai îndelungat.

3. Adjuvanții sau stimulatorii de producere a anticorpilor – sunt componentele vaccinurilor, care le permit să funcționeze mai bine, prin:

îmbunătățirea răspunsului imun la vaccin;
scăderea cantității de vaccin pentru obținerea imunității protectoare;
scăderea numărului de doze necesare.

Unul dintre principalii adjuvanți utilizați este aluminiul, dar cantitatea utilizată în vaccin este extrem de mică, aproximativ 0,00012 – 0,0005 grame, adică doar 120-500 micrograme.

Contrar zvonurilor răspândite, doza extrem de mică de aluminiu din vaccin, nu dăunează nicidecum organismului nostru. Aluminiul se conține în diferite alimente pe care le consumăm zilnic. De exemplu, adulții consumă zilnic de 40 de ori mai mult aluminiu, decât se conține într-o singură doză de vaccin.

În primele 6 luni de viață, bebelușii primesc aproximativ 10 miligrame de aluminiu dacă sunt alăptați, 40 de miligrame de aluminiu dacă sunt hrăniți regulat cu lapte praf și până la 120 de miligrame de aluminiu dacă sunt hrăniți cu lapte praf din soia, comparativ cu doar 4 miligrame de aluminiu care se conțin în toate vaccinurile recomandate.

Iar acum, imaginează-ți, că o tartină cu cașcaval conține de 10 ori mai mult aluminiu decât o singură doză de vaccin.

4. Antibioticele – sunt folosite în producerea vaccinurilor pentru a preveni contaminarea cu bacterii și fungi. Cel mai des întâlnit antibiotic este neomicina, care previne creșterea altor bacterii în țesutul unde se dezvoltă antigenul. El se folosește pentru a garanta că se administrează doar componentul virusologic, nu și alte componente străine.

5. Conservanții – duc la prevenirea creșterii numărului de bacterii și fungii  în vaccinurile administrate în mai multe doze.

Orice vaccin are un singur scop – să protejeze copiii, familiile și comunitățile de bolile grave care pot fi prevenite.

Vaccinează copii, protejează-ți viitorul!

În cadrul campaniei, „Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!”, realizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, au fost realizate patru videografice, care explică drumul pe care îl parcurge un vaccin, de la creare și testare, până la administrarea lui.

Pentru a viziona al doilea videografic, în care este explicat ce ingrediente conține un vaccin și cum ele acționează,  accesați aceste link-uri. (RO), (RU).

P