„ALEEA CELEBRITĂȚILOR SATIRICUS” este proiectul realizat în fața sediului teatrului, unde pe pavaj au fost aplicate STELE ale neuitaților maeștri ai scenei: Mihai Curagău – artist al poporului, Valeriu Cazacu – artist al poporului, Ion Popescu – maestru în artă, Vasile Tăbârță – artist emerit, Victor Tanmoșan – maestru în artă. Pe 16 octombrie, aleea va fi inaugurată, odată cu lansarea filmului „TREI DECENII CU SATIRICUS”.

30 de ani de SATIRICUS

Teatrul Naţional SATIRICUS aniversează 30 de ani de la fondare. În cele trei decenii de activitate, s-a impus ca unul dintre promotorii de seamă ai artei teatrale și culturii naționale din Republica Moldova. A rămas fidel și consecvent principiilor „din copilărie și prima tinerețe”, axându-se pe realizarea unor spectacole militante, cu caracter profund social, novatoare, îndrăznețe, mobilizatoare, cu accente de patriotism și spirit de rezistență.

Trei decenii de satiră… și nu doar

Evident, nu întâmplător acest teatru a fost „botezat” SATIRICUS. El a fost conceput și constituit ca teatru de satiră – primul de acest fel în republică, chiar dacă de-a lungul celor 3 decenii de existență și-a extins profilul, montându-se nu doar satire, comedii, vodeviluri, spectacole de revistă și de divertisment, dar și drame, musicaluri de la care spectatorii ieșeau cu ochii în lacrimi. Or, se știe, de la comic până la tragic nu e decât un pas.

Scena care reflectă politicul și societatea

Spectacolele montate la SATIRICUS au fost și rămân o dovadă de creativitate și profesionalism, de rezistență și consecvență în lupta pentru dezvoltarea și promovarea valorilor democratice și naționale. Fiecare moment politic important pentru dezvoltarea social-politică a republicii noastre, fiecare problemă stringentă a neamului nostru și-a găsit ecoul în creația scenică a acestei instituții de cultură, de-a lungul anilor fiind montate, în spiritul teatrului de rezistență, mai multe spectacole care au „zdruncinat” spectatorul, societatea noastră civilă: „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, „Ho țară!” de Ion Diviza, „Maestrul și Margarita”, „Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov, „Caligula” de Jozef Toman, „7 aprilie 2009”, „Golanii revoluţiei moldave” , „Țara asta a uitat de noi”, “Cu bunelul, ce facem?” și „Made in Moldova” de Constantin Cheianu, „Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vișniec, „Hamlet” de William Shakespeare ș.a.

Timp de trei decenii SATIRICUS și-a păstrat sută la sută trupa constituită inițial, pe care și-a extins-o și completat-o de-a lungul anilor.

Pe 16 octombrie 2020, ziua în care a fost emisă, acum 30 de ani, Dispoziția Guvernului Republicii Moldova nr. 295-d, prin care se inaugura Teatrul Municipal SATIRICUS în baza trupei de comedie SATIRICUS a Filarmonicii de Stat, instituția sărbătorește pe larg evenimentul prin lansarea filmului documentar „TREI DECENII CU SATIRICUS”.

De asemenea, va fi inaugurată „ALEEA CELEBRITĂȚILOR SATIRICUS”, în fața sediului teatrului vor fi aplicate în pavaj STELE ale neuitaților maeștri ai scenei Mihai Curagău artist al poporului, Valeriu Cazacu artist al poporului, Ion Popescu maestru în artă, Vasile Tăbârță artist emerit, Victor Tanmoșan maestru în artă. Astfel, Teatrul Național SATIRICUS își încununează periplul artistic de trei decenii cu realizări demne de principiile și scopurile pe care și le-a propus, de a fi un teatru de valoare, dar și un teatru de rezistență în fața tuturor intemperiilor: sociale, economice, politice etc.