Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, colega noastră, Ana Scripnic, a avut o discuție LIVE cu Stela Moldovanu, fondatoarea clubului „MăiestrIA”, care ne-a povestit despre experiența pe care a acumulat-o în promovarea și cultivarea dragostei pentru cămașa tradițională. Astfel am descoperit ce semnificație are Ia pentru Stela Moldovanu, ce posibilități și instrumente pune la dispoziția persoanelor care doresc să-și confecționeze propria ie și am aflat despre reușitele obținute după ani de dedicație în promovarea acesteia etc.

Dragostea meșteriței este una aparte și deosebit de mare pentru ie care, practic, își dedică tot timpul cultivării tradițiilor moldovenești și promovării frumosului.

„Este o zi frumoasă în care toată lumea se conectează cu ia, cu tradiția, cu identitatea, cu rădăcinile. E o zi pe care o așteaptă multă lume, mai ales din diasporă Așa mă gândesc eu, că această sărbătoare este dedicată mai mult celor din afara țării, celor care prin ie se reîntorc la rădăcinile lor. Pentru mine personal, ziua iei este în fiecare zi, pentru că noi, prin ceea ce facem în clubul Măiestria, suntem atât de conectate încât nu ne mai putem desprinde de ea”, a spus Stela Moldovanu.

Totuși chiar dacă pentru ea ziua iei este în fiecare zi, astăzi a lansat un proiect prin care încurajează acest meșteșug.

„Noi am realizat un proiect la care visam demult și ieri am publicat pe pagina Măiestria acest omagiu pe care l-am făcut pentru ie. E vorba de realizarea a 32 de planșe, după cămăși aflate în depozitul muzeului nostru de Etnografie. Noi am mers la muzeu, am scris un demers că dorim să valorificăm cumva aceste cămăși care sunt practic uitate în depozit, pe care nimeni nu le vede și nu le cunoaște, și am realizat planșe după care se pot coase replici ale acelor cămăși absolut fascinante, fenomenal de frumoase, cu semne foarte puternice, cămăși etalon pe care am vrut să le păstrăm și să le transmit peste generații, iar aceste planșe sunt oferite gratuit pe măiestria.com, deci ele pot fi descărcate gratuit”

Pe pagina Măiestria a fost publicat și un filmuleț cu ultima întâlnire din anul acesta a clubului. În filmuleț se celebrează „prin cusut” cămașa tradițională, fiindcă asta reprezintă activitatea de bază a clubului: „să facem ca ia să trăiască”.

„Pentru mine ia este o apartenență la un neam care are rădăcini foarte viguroase, care are o istorie și o cultură de milenii, care are o semnificație mult mai profundă decât ceea ce vedem noi cu ochiul liber și nefiind cunoscători. Pentru mine ia este o modalitate de a te ține de rădăcini și de a nu te desprinde de ele pentru că dacă știi să te „ții” acest lucru te poate ține vertical și nu te va mai bate vântul niciodată.

În trecut iile se coseau din obligațiune, pentru că pe atunci acesta era lucrul femeilor pe care toate îl făceau pentru a avea haine la sărbători, iar astăzi se coase din alte considerente, acum este ca o terapie care ne scoate din toate anxietățile și probleme acestui secol grăbit, reprezintă un proces al cunoașterii de sine și de calmare”, mai spune fondatoarea clubului MăiestrIA.

Stela Moldovanu, a avut încă de mică o pasiune aparte pentru cusut și broderie, pe când era în școală se observa talentul ei în meșteșugărie, însă recunoaște că a cunoscut foarte târziu ia și rostul ei.

„Broderia m-a adus în această direcție și acum am înțeles că nu o să mă mai întorc niciodată la cusut broderie decorativă, pentru că sunt foarte multe ii pe care doresc să încerc să le fac.”

Fiecare dintre noi poate coase o ie, indiferent de vârstă sau sex, chiar și copiii de 12-14 ani pot începe a coase, tot de ceea ce ai nevoie este dorința, care să nu te lase să lenevești, pentru că acest proces cere dedicație, răbdare și să îți dorești cu ardoare să obții ceva!

Vizionează întreg interviul în videoul atașat mai jos.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Revista EA.md (@revistaea)

Foto: Instagram/ Stela Moldovanu