În R. Moldova, sub supraveghere medicală cu alcoolism şi psihoze alcoolice se află 7.375 femei, ceea ce constituie 15,8% din toți bolnavii în anul 2019, relatează AGORA.md. Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că jumătate dintre aceste femei sunt de vârstă fertilă sau educă copii. În lupta cu efectele nocive ale alcoolului asupra sănătății gravidelor și a viitorilor copii, anual este marcată Ziua internațională de conştientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale.

Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătate din 2018, Moldova a înregistrat un consum anual de 15,1 litri alcool pur/locuitor cu vârsta mai mare de 15 ani, din care 10,5 litri alcool produs în gospodării.

În context, ANSP atenționează că, vulnerabilitatea femeilor  la daunele  alcoolului este o preocupare majoră de sănătate publică, deoarece ponderea femeilor cu alcoolism cronic şi psihoze alcoolice a crescut în mod constant.

Astfel,  în anul 2019 au fost luate primar la evidență medical 461 femei sau 14,2% din toate persoanele luate la evidență. Sub  supraveghere medicală cu alcoolism şi psihoze alcoolice se află 7.375 femei sau 15,8% din toți bolnavii în anul 2019 comparativ cu 7.288 femei sau 15,9% în anul 2018.

Alarmant este  faptul, că circa 52% din femeile supravegheate sunt de vârstă fertilă şi educă copii, punând în pericol direct fertilitatea acestora, precum şi sănătatea viitoarelor generaţii.

Singurul remediu recomandat de prevenire a spectrului tulburărilor alcoolice fetale este evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii. Studiile realizate până acum denotă că nu există o cantitate de alcool care să fie absolut sigură pe durata sarcinii, precizează specialiștii de la ANSP.

Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale (SAF) reprezintă un grup de anomalii genetice și congenitale care a fost identificat la o serie de copii născuţi de femeile care sunt dependente de alcool sau consumă alcool în timpul sarcinii. Anomaliile includ tulburări de creștere pre – și postnatale, trăsături distinctive ale feței și disfuncţii ale sistemului nervos central.

Astfel, medicii atenționează că alcoolul este un factor de risc pentru evoluția sarcinii, fiind asociat cu: moartea fătului, avortul spontan, nașterea înainte de termen, dezvoltare intrauterină deficitară a fătului sau greutate mică la naștere a nou-născutului.

Anual, la data de 9 septembrie,este marcată Ziua internațională de conştientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale, iar scopul acestui eveniment este creșterea gradului de conștientizare a gravităţii SAF, în special în rândul tinerelor femei aflate la vârsta fertilă, dar şi a posibilităţii de prevenire a acestor boli prin conștientizarea riscurilor asociate consumului alcoolului în timpul sarcinii.

Această zi este însoțită și de un mesaj: „Pentru gravide, nu exista un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care poate fi consumată fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii și dezvoltării fătului”.