Deputata Olesea Stamate s-a declarat revoltată după ce, în ultima ședință a actualului legislativ, au fost aprobate 70 de proiecte de lege într-un ritm alert. „A fost votare pe bandă rulantă. Întrebați-i pe deputații care ridicau mâna dacă au citit ce votează și veți vedea că, în 90% dintre cazuri, nu vor putea spune despre ce a fost vorba”, a declarat ea.

 

„În ultima ședință a Parlamentului din acest legislativ au fost votate 70 de proiecte de lege. Și acest lucru nu este nicidecum spre laudă. A fost votare pe bandă rulantă. Întrebați deputații care ridicau mâna dacă au citit ce votează – și veți vedea ca în cazul a 90% din proiectele votate nu va vor putea spune despre ce au fost.

Opozitia a făcut guvernării un cadou- intenționat sau nu- și a părăsit sala plenului. Câteva proiecte, dintre cele ce țin de domeniul juridic (ca în restul nu pretind să fiu expert), ridică semne serioase de întrebare, atât la conținut, și cu atât mai mult la procedura.

Proiectul cu privire la avocatură. Nu mă voi expune pe conținut căci au făcut-o deja suficienți avocati. Dacă se dorește transparentizarea și responsabilizarea activității organelor de conducere a Uniunii – pot fi găsite modalități acceptate de toți. Sau cel puțin consultate cu părțile direct vizate – avocații. Dar prin amendament semnat pe 9 iulie, votat pe 10 iulie în comisie și în aceeași zi în plen? Nu este despre proces legislativ transparent și responsabil. Căci nu e vorba de modificări tehnice, ci unele de substanță, totuși.

Proiectul cu privire la moștenire. Susțin necesitatea unei intervenții în acest subiect, deoarece am primit zeci de plângeri de la cetățeni ce vizau problematica aplicării prevederilor legate de moștenire. Și chiar am semnat proiectul de lege inițial.

Însă contrar promisiunii făcute de președinta comisiei de a crea un grup de lucru pentru a definitiva proiectul de lege pentru lectură a doua- am văzut un amendament (destul de problematic) introdus pe 8 iulie, aprobat în comisie pe 9 și în plen – pe 10 iulie. Mari semne de întrebare cu privire la retroactivitatea legii civile, dar și alte aspecte care urmau a fi minuțios gândite, astfel încât noile prevederi să nu producă mai multă daună decât soluții.

Nemaivorbind de anumite numiri în funcții, care numai numiri meritocratice și în baza de concurs nu sunt. “Simple mulțumiri” pentru servilism. Just business. Oare asta înseamnă a fi pro-european? Oare așa se promovează valorile europene și democratice? … sau e doar „abuz de încredere”, nimic mai mult

Consider ca între aprobarea în comisie a proiectului pentru lectura 2, și aprobarea acestuia în plen trebuie sa fie o distanta de cel putin o săptămână. Iar in acest timp, proiectul final redactat sa fie plasat pe pagina parlamentului. Asa încât publicul larg dar și deputații să poată ananliza ce votează. Și să-și asume votul.

Asta e simplu. Nu necesită fonduri suplimentare. E doar o chestiune de voință. Voința de a merge pe drumul democrației”, a scris Olesea Stamate.

 

 

Distribuie articolul: