Tiraspolul a instituit starea de urgență în economia regiunii, în timp ce Chișinăul analizează posibilitatea acordării de compensații și cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului. Autoritățile constituționale subliniază că peste 300.000 de cetățeni moldoveni din regiune trebuie tratați în mod egal. Totuși, Chișinăul pune sub semnul întrebării capacitatea de plată a regiunii transnistrene, care, timp de 30 de ani, a evitat să-și achite facturile la gaze.

Vicepremierul Oleg Serebrean a declarat că menține discuții zilnice cu partea transnistreană pentru a gestiona o posibilă criză ce ar putea izbucni după 1 ianuarie, când Gazprom ar putea sista livrările de gaze naturale. Potrivit acestuia, cetățenii din regiune ar putea beneficia de sprijinul oferit de Chișinău.

 

„Discutăm cu partenerii externi inclusiv cum să ajutăm cetățenii de acolo, sunt cetățenii Republicii Moldova eventual dacă vom ajunge să discutăm și despre compensații fără îndoială, noi nu avem niciun fel de măsuri discriminatorii. Vor interveni instituții internaționale, vom apela la partenerii externi, organizații umanitare se va face tot posibilul ca cetățenii să fie ajutați. În privința marilor întreprinderi va fi foarte greu să le ajutăm în aceste condiții, nu vedem scenarii pentru ele”. 

Chișinăul ar urma să intervină și în situațiile în care instituțiile vitale din regiune vor rămâne fără energie electrică sau termică.

„ Trebuie să fim pregătiți ca Guvern, ca țară pentru scenariile cele mai proaste, cum ajutăm copiii, inclusiv cei din școlile românești, dar nu doar, cum ajutăm bolnavii mai ales cei care sunt în terapie intensivă, eventual îi luăm în custodia noastră îi transportăm pe malul drept, păturile social vulnerabile, cum alimentăm regiunea, combustibil pentru generatoare”.

Totuși, Guvernul nu are siguranța că Tiraspolul va plăti pentru gazul și energia electrică oferită de malul drept. Din acest motiv se va insista ca autoritățile separatiste să achite în avans resursele energetice cumpărare pentru stânga Nistrului pe piața europeană.

„ Energia electrică a costat foarte puțin, gazul a costat foarte puțin și acum vor trebui să facă față unui potențial șoc toți pentru că sigur dacă vor trebui să plătească prețul de piață vă dați seama ce tranziție rapidă, instant de la o situație aproape paradisiacă la o situație foarte critică”. 

Autoritățile susțin că nu există riscul unui colaps total în regiunea transnistreană, deoarece Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan dispune de rezerve de cărbune și gaz care i-ar permite să producă energie electrică timp de până la 50 de zile.

„Oricum din iarnă se iese și nu va cădea cerul într-o zi. Situația se va agrava în timp. Vom avea cu toții și ei inclusiv un fel de pauză de ajustare la această situație de criză”.

 

 

 

Distribuie articolul: