Fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, consideră că includerea unor fragmente din scrisoarea Veronicăi Dragalin adresată judecătoarei Mariana Ursachi reprezintă o „greșeală”, subliniind că acestea ar sugera existența unor „legături periculoase între politică și justiția reformată”.

 

„Să scoți în public comunicarea cu președintele țării, spuneți-mi mai cunoașteți exemple în lume? Multe țări au trecut prin diferite situații complicate, dar nu o să vedeți situații de acest tip, pentru că există niște cutume, care trebuie respectate din simplu bun-simț. Nu poți să publici o comunicare a ta cu președinta. Dacă există o problemă de legalitate, ai fost procuror anticorupție, ai dreptul să atașezi toate probele, inclusiv emailuri la un dosar care există”, a declarat Spînu, la emisiunea Puterea a 4-a de la N4.

„Văd tot felul de săgeți, se aruncă dintr-o parte în alta. Oamenii care controlează sistemul de justiție nu se văd, sunt un pic mai jos Inclusiv Dragalin și cei care știu sistemul ar trebui să vorbească cine sunt cei care i-au consultat pe parcursul timpului. După mine e o mare greșeală ceea ce se întâmplă acum în spațiul public. Mă refer inclusiv la doamna Dragalin, mai ales în fața alegerilor parlamentare. Problema mare în justiție nu e Dragalin, Litvinenco sau Stamate, ci oamenii care stau ascunși. Oamenii care controlează sistemul de justiție sunt cei care nu se văd, sunt un pic mai jos”, a declarat Andrei Spînu.

Referitor la metodele de șantaj al judecătorilor, făcute publice de fosta șefă a PA, Spînu a menționat: „Dacă s-au întâmplat astfel de cazuri, este extrem de regretabil. Sper că nu este adevărat. Nu cunosc despre conflictul despre care vorbește doamna Dragalin că l-ar fi avut cu domnul Litvinenco, dar ar fi bine să îl clarifice. Dar faptul că erau șantajate unele persoane, acesta era instrumentul folosit de fostul regim. Este o practică care trebuie oprită. Nu pentru asta am luptat, ca să ajungem ca personaje din justiție, nu cred că e vorba despre domnul Litvinenco, să ajunjă să șantajeze.

„- Credeți că doamna Dragalin minte?” „ -Nu am spus asta.” „- Atunci credeți că Dragalin a perceput greșit ceea ce i s-a spus?” „ – Nu cred că domnul Litvinenco a umblat să șantajeze pe cineva. Faptul că unii, au fost și alte nume acolo, au făcut acest lucru este credibil, pentru că tot unii de acolo au făcut dosare, spre exemplu, cine s-a ocupat de dosarul Domnicăi Manole de la CC. Sau cine a fost șef la SIS, cine a deportat profesorii turci. Cine sunt avocații celor care au ieșit acum din pușcărie. Lucrurile sunt clare, evidente, nu dețin o funcție publică acum, să dau nume concrete. Sper că cei care se ocupă acum de acest sector vor fi mai determinați să nu permită aceste lucruri.”

„ De ce credeți că abia acum, după ce a plecat în SUA, Veronica Dragalin a decis să facă publice acele screenshoturi, în care se presupune că erau ingerine politice?”

„- Nu cunosc, sper că are un motiv, că nu o face din supărare, din răzbunare, pentru că astfel de lucruri nu se fac din răzbunare, sunt mult prea serioase. În același timp, am fost un pic surprins că se publică emailuri trimise președintelui țării. Asta nu este ok”.

„- Dar nu erau mesaje sau emailuri personale. Erau de la un demnitar de stat către alt demnitar de stat, care implică discuții oficiale.”

„ – De acord, sunt scrisori oficiale, dar asta depășește un pic, este vorba despre o corespondență pe alocuri personală. Dacă există un dosar, fii bună și atașează toate probele la dosar, dar pur și simplu să scoți în public comunicarea cu președintele țării, spuneți-mi mai cunoașteți exemple în lume? Multe țări au trecut prin diferite situații complicate, dar nu o să vedeți situații de acest tip, pentru că există niște cutume, care trebuie respectate din simplu bun-simț. Nu poți să publici o comunicare a ta cu președintele țării, nu spun asta pentru că este doamna Maia Sandu, cu orice președinte al țării. Dacă există o problemă de legalitate, ai fost procuror anticorupție, ai dreptul să atașezi toate probele, inclusiv emailuri la un dosar care există. În procesul de judecată, dacă se ajunge, atunci conform legii să fie publice. Credeți că un alt demnitar de stat vreodată în țara asta va mai discuta cu un procuror sau cu doamna Dragalin, știind că dumneaei poate să publice?”

 

 

 

Distribuie articolul: