Pe data de 29 ianuarie, la Teatrul Național „Eugene Ionesco” a fost spectacolul „FUNIA” după Patrik HAMILTON, responsabil de regie și adaptare scenică fiind Sergiu Chiriac. Spectacolul „Funia” este o adaptare după piesa FUNIA (ROPE) a autorului englez Patrick Hamilton. În baza acestui text a fost făcut renumitul film „ROPE” în regia lui Alfred Hitchcock.

Acțiunea piesei se desfășoară într-un apartament de lux din New York. Doi tineri, Brandan Show și Phillip Morgan, îl omoară pe prietenul și colegul lor de facultate, David Kentley. De ce? Pentru senzație. Sau poate de distracție. Deși Phillip este șocat de fapta făcută, totuși, de nevoie își va susține prietenul în contextul petrecerii care urmează.

Brandan și Phillip decid să ascundă cadavrul într-o ladă și organizează o petrecere chiar în apartamentul în care s-a petrecut crima. Această ladă va servi drept masă pentru sărbătoare. Invitații comentează că lada este inoportună în contextul unei petreceri, dar până la urmă acceptă prezența ei acolo. Printre invitați este tatăl lui David, mătușa lui, logodnica lui, colegul lor de facultate, Keneth și cireașa de pe tort este profesorul lor de filosofie, Rupert Cadell.

Profesorul de filosofie, Rupert Cadell, este singurul care își dă seama că David este omorât și ascuns în ladă. Cel puțin este singurul care are curajul să spună asta lui Brandan, într-un moment în care rămân doar ei doi. Probabil vede în Brandan o persoană mai emotivă de fire, dar și sinceră. Chiar dacă încearcă să ascundă crima săvârșită.

În timp ce invitații se bucură de petrecere, totuși, se întreabă unde este David?, pentru că nu este în firea lui să întârzie, fără să anunțe. Și încă să întârzie așa mult. Tatăl, chiar vrea să sune acasă și să întrebe de David. Vedeți dvs, soția lui nu a venit la petrecere pentru că se simțea rău.

Toate bune și frumoase. Petrecerea e în toi, oaspeții se simt bine, cu excepția celor doi tineri care se simt cu musca pe căciulă. Deși încercau să se relaxeze și să se simtă bine alături de oaspeți, totuși, se simte încordarea acestora, mai ales a lui Phillip, care era întrebat ce se întâmplă și i s-a zis că  palid. Și ar trebui să mănânce ceva.

Totuși, orice început are și un sfârșit. Petrecerea se încheie, oaspeții pleacă, iar cei doi prieteni vor să finalizeze ce au început – vor să scape de cadavru.

La scurt timp de la plecarea oaspeților, profesorul de filosofie, Rupert Cadell se întoarce cu pretextul că și-a uitat pachetul de țigări. Dar, de fapt, voia să demonstreze că Davida fost omorât și e în ladă. După ce scoate la iveală crima celor doi, este împușcat. De Phillip, care cedează nervos. După care, îl împușcă și pe prietenul său.

Un spectacol interesant, costume, actori talentați, muzică bună și dispoziție bună.

Echipa artistică:

 • Regia/Traducerea/Adaptarea scenică și selecția muzicală – Sergiu CHIRIAC
 • Scenografia: Deonise COSISCEAN
 • Costume: Inga BOTNARIUC

Distribuția:

 • David Kentley – Silviu BOINCEANU
 • Brandan Show – Maxim CHIRIAC
 • Phillip Morgan – Iurie PASCAR
 • Keneth Lowrence – Petru DRAGANCEA
 • Janet Walker – Valeria GARȚAN
 • Mrs. Wilson – Doina ARVAT
 • Mr. Henry Kentley – Laurențiu VUTCĂRĂU
 • Mrs. Anita Atwat – Natalia PRODAN
 • Rupert Cadell – Anatol GUZIC