A lăsat viața teatrală de la Chișinău, actoria și regia și a plecat la București pentru ca sa-si continuie studiile in regie. Povestea lui Slava Sambriș o cunosc foarte bine oamenii din domeniu, dar mai puțin foștii spectatori care îl aplaudau la spectacole. Regizorul a mers peste Prut ca să facă un master în regie, iar examenul de disertație i-a adus imediat laurii meritați. Spectacolul montat de el pentru finalul studiilor a fost premiat și imediat inclus în repertoriul proiectului 9G al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București.

„În România nu există corupție, șpaga este doar o manieră diferită cultural de a mulțumi cuiva”, spune premierul român Viorica Dăncilă.

Acesta este motto-ul de la care a pornit concepția spectacolului „Revizorul” de N.V. Gogol, montat de regizorul Slava Sambriș.

„Spectacolul prezintă situația socio-politică și religioasă localizată în contemporaneitatea românească, într-un univers în care coexistă multe forme ale superstițiilor prind viața. Acesta tratează o temă extrem de actuală azi – birocrația și fenomenul corupției – situație în care mediocritățile s-au cuibărit la conducere ca șobolanii. Animalele antropomorfizate ghidează acțiunea spectacolului ca într-un coșmar al primarului, paralizat de frică, iar personajele, grase și rumene la față ca niște pâini imense și bine crescute de țară, alții dimpotrivă, ca niște pâini prost crescute, sunt parcă smulse din picturile lui Goya. Niște provinciali bogați, mediocri, importanți în lumea lor, care duc ipocrizia, dualitatea și lașitatea la extremă, ceea ce îi face să fie caraghioși și absurzi până la grotesc – despre aceasta este acest spectacol”, declară Slava Sambriș.

Spectacolul „Revizorul” a primit premiul pentru cel mai bun spectacol din cadrul galei absolvenților.

Spectacolul a primit premiul pentru cel mai bun spectacol și, odată cu acesta, invitația de a fi parte din repertoriul permanent al proiectului 9G al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. Amintim că Slava Sambriș are o experiență vastă în teatru, fiind cunoscut publicului ca cel care a interpretat-o pe scena Teatrului „Eugene Ionesco” din Chișinău pe Coana Chirița în spectacolul cu același nume.

Foto: Oana Monica Nae