După o experiență neplăcută sau dureroasă la medic, orice contact cu o persoană în halat alb poate deveni un chin, atât pentru copil, cât și pentru părinte. Psihologul Cezara Dilevschi spune: „Pentru copil lumea devine nesigură. Mama nu mă ajută, deci nu pot conta pe ea când îmi este frică - crede copilașul după o experiență precum cea expusă în materialul foto de mai jos”.

Copii traumați psihologic?! Cum în Republica Moldova se face fotografie cu raze Roentgen la copii (Foto)

roengen

Anume această fotografie a stârnit valuri de comentarii prin care părinții povestesc istorii similare și confirmă cât de greu au trecut ei ca părinții, dar mai cu seamă copilașii, peste asemenea experiențe. Ce urme psihologice și comportamentale lasă așa tratamente asupra copiilor a povestit pentru EA.md psihologul Cezara Dilevschi.

cezara dilevschi„Un copil tratat astfel simte frică, furie, panică, singurătate, sentimentul că este trădat de maturi, se simte neprotejat… iar acestea sunt doar câteva dintre emoțiile ce îl copleşesc în acel moment. Mintea copilului în asemena situații stresante învață: „Lumea nu e sigură. Mama nu mă ajută, deci nu pot conta pe ea când îmi este frică. Cei în „halate albe” sunt periculoşi, îmi produc durere, vor să mi facă rău” – deci apare frica de doctori, dar și teama că nu mai poate conta pe părintele său pentru a-l ajuta în situații de risc”, spune psihologul.

O experiență stresantă poate avea multe consecințe negative pentru un copil, indiferent de vârsta acestuia. Ce impact va avea o asemenea experiență asupra psihicului copilului, ne-a spus psihologul:

„Credeţi că va mai merge la medic fără a face crize de opoziție? E cert că ecoul va rămâne, manifestându-se la diferite nivele: psihologic, fizic şi comportamental. Desigur la fiecare copil manifestările și amploarea sunt diferite, însă frica de a mai merge la medic, frica să fie pus să facă ceva fără voia sa se va manifesta cu siguranță la copii de 10-12 luni și mai mari. Oare nu există metode mai umane? Cum se face oare în alte țări dezvoltate asemena investigații? E greu de preluat modelul sau nu se dorește? E mai comod oare aşa? Şi ce contează ce simte mama şi copilul! Eu cred că dacă ne dorim o societate sănătoasă, inclusiv psihologic, anume de aici trebuie să începem – prin felul cum o tratăm”, mai spune Cezara Dilevschi.

De cealaltă parte, la postarea care a stârnit tot valul de comentarii se adună și experiențe din care am avea de învățat. Spre exemplu o mămică moldoveancă, stabilită în Italia, povestește cum se întâmplă această procedură acolo:

experienta

Distribuie articolul: