În prezent, gelurile antiseptice și dezinfectante sunt folosite pe larg și nu pot fi evitate, dar ce se întâmplă cu cei care au mâinile uscate, chiar mâncărimi? Iată ce spune dermatologa din Rusia, Margarita Geht.

Roșeața, mâncărimea, microcrăpăturile, senzațiile de furnicături sau arsuri, sunt semne și simptome care apar foarte din cauza utilizării a produselor ce conțin alcool și care, din păcate, pot duce la dermatită de contact.

În mod ideal, ar fi bine să folosiți un produs dezinfectant, în care pe locurile doi sau cinci din lista ingredientelor vor fi glicerina, propilenglicol, uleiuri și aloe vera. De asemenea ar trebui să dați prioritate nu gelurilor antiseptice cu etil (alcool denaturat), ci cu izopropil (alcoolul izopropilic) în compoziție. Acesta din urmă acționează mai lejer asupra pielii și este, de asemenea, nemilos cu infecțiile.

Dacă pielea este foarte sensibilă, încercați să găsiți antiseptice cu clor – acesta trebuie să fie pe primul loc în lista componentelor.

Aveți grijă nu doar la timpul în care vă spălați pe mâini ci și la produs pe care îl utilizați. În loc de săpunul clasic, folosiți ulei de baie sau gel-cremă pentru pielea uscată și atopică.

Asigurați-vă că vă uscați mâinile după spălare: chiar și picăturile mici de apă vor irita pielea uscată.

În intervalele dintre aplicarea antisepticelor, folosiți o cremă de mâini – cu glicerină, unt de shea, avocado, aloe vera. Cu cât mai des, cu atât mai bine, dar cel puțin de trei ori pe zi.

Vaselina curată (sterilă, din farmacii) va proteja și înmuia pielea, este accesibilă ca preț și funcționează excelent ca agent de protecție. Dar numai pentru prevenire – dacă nu există încă semne de dermatită de contact. Împreună cu vaselina pură, puteți utiliza glicerină fără aditivi aromatici, aceasta se vinde în farmacie. Aplicați ambele soluții seara înainte de a merge la culcare sau în timp ce urmăriți un film.

Cel mai bun remediu SOS atunci când folosiți antiseptice, în special dacă au apărut deja crăpături sau roșeață, sunt emolienții (agenți de regenerare emolienți pentru pielea atopică). Cel mai cunoscut este dexpantenolul (cremă sau unguent). Aplicați soluția într-un strat gros noaptea, sub formă de mască de mâini.

Sursa: Glamour.ru

Vezi și: Pozitiv sau negativ? Mărturiile unei mame, internată la Spitalul de boli contagioase pentru copii din Chișinău (Foto)