În țările latino, nu există masă de sărbătoare precum Ziua Recunoștinței, Crăciunul sau Anul Nou fără un sos de afine care să însoțească felurile de mâncare. Sosul de merișoare este extrem de ușor de făcut și puteți arăta abilitățile în bucătărie cu prietenii și familia. Această rețetă de bază de sos de afine poate fi făcută cu până la două zile înainte și poate fi refrigerată. Pentru a servi, scoateți-l devreme din frigider și lăsați-l să ajungă la temperatura camerei.

Pentru a pregăti acest sos de afine vom avea nevoie de:
3 căni de afine naturale sau congelate (decongelați cu o zi înainte de preparare);
3/4 cană zahăr granulat;
Coaja razuită fin a unei portocale medii;
Suc de jumătate de portocală medie.

Puneți toate ingredientele într-o cratiță medie la foc mediu-mare și aduceți la fierbere, amestecând pentru a dizolvă zahărul. Reduceți focul la mic și fierbeți până când merisoarele sunt moi și încep să se destrame, aproximativ 30 de minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească, sosul se îngroașă pe măsură ce se răcește.