Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede trei formațiuni politice. Conform sondajului realziat de IMAS, pe primul loc, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) ar obține cele mai multe voturi – 26,4%, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – 24,8%, și Partidul politic Șor – 11,2%. Circa de 17,4% din respondenți nu au avut un răspuns la această întrebare, iar peste 5,6% nu ar vota. Datele se află în studiul „Barometrul Socio-Politic februarie – 2023”, prezentat de Compania de cercetare sociologică IMAS.

Din respondenții care au opțiune de vot, cu BCS ar vota 34,4%, cu PAS – 32,3%, iar cu Partidul Șor – 14,6%.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul general IMAS, Doru Petruți a declarat că se atestă anumite schimbări și oscilații în ceea ce ține de intenția de vot. Este vorba despre poziționarea BCS pe primul loc, în locul PAS.


„Toate trei partide înregistrează scăderi și continuă ceea ce am subliniat în sondajul nostru din finalul lui 2022. Cresc constant, chiar dacă lent, opțiunile pentru alte partide care deocamdată nu ating pragul, dar se apropie. Sunt peste 15% de opțiuni pentru alte partide”, explică directorul IMAS.


Maia Sandu ar câștiga alegerile prezidențiale 
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, 25,2% din respondenți ar vota cu Maia Sandu, iar 20,4% ar vota cu Igor Dodon. Aceștia sunt urmați de Ion Ceban – 8,2%, Ion Chicu – 5,4%, Vladimir Voronin – 4,9% etc.


„Legat de cursa prezidențială, lucrurile nu fluctuează foarte semnificativ. Pe locul întâi se menține doamna președintă Maia Sandu, cu 25%, chiar dacă există o oarecare scădere în rating”, a notat Doru Petruți.


Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, pentru ar vota 51%, iar contra – 35%. Pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică ar vota 38%, iar contra – 39%. Totodată, pentru unirea Republicii Moldova cu România ar vota 32%, iar împotrivă ar vota 57%.

Conferința de presă paote fi văzută aici.