Pentru un părinte, să recunoască faptul că are un copil preferat este extrem de greu. Apar sentimente de vinovăție și frustrări greu de gestionat atunci când faci o astfel de constatare. Se pare, însă, că a avea un fiu sau o fiică preferată nu este o situație rară, ba chiar se întâmplă în multe familii.

Un sondaj efectuat de cele mai populare site-uri web pentru părinții, Mumsnet şi Gransnet a arătat că 23% dintre părinţi au un copil favorit. Părinţii preferă să spună că e copilul cu care se înţeleg cel mai bine, în timp ce 61% îl caracterizează pe fratele acestuia drept „o provocare”. În ceea ce îi privește pe bunici, 58% spun că nepotul preferat îi face să râdă mai mult decât ceilaţi nepoţi.

Și vârsta joacă un rol important. 56% dintre părinţii care au recunoscut că au un copil preferat au spus că preferă copilul mai mic, în timp ce 39% din bunici favorizează nepotul mai mare.

„Unul e mai dificil decât celălalt”
55% dintre părinţi se simţeau îngrozitor pentru că au un copil preferat în comparaţie cu 50% dintre bunici. 13 % din părinţii care au un favorit spun că probabil copiii ceilalţi ştiu care e preferatul părinţilor.

„Am crescut ca mezina dintre fraţi, dar nu am fost favorita, iar părinţii mei nu ar fi recunoscut niciodată că l-au avantajat pe fratele mai mare, dar îmi dau seama că au făcut asta pentru că nu eram un copil comod. Fiul meu mai mic e exact ca mine, iar să fiu părintele copilului meu mai mare a fost extrem de uşor, pe când cu al doilea a fost ca pe un tobogan. Pot spune că unul e mai dificil ca celălalt, dar nu voi spune niciodată că am un copil preferat”,spune Sara McGinnis, contributor al site-ului  babycenter.com, care dezvoltă tema copilului favorit.

Distribuie articolul: