Elena Plămădeală este designer-ilustrator și fotograf. Solistul Carla's Dreams are acasă un portret realizat de ea după tehnica digital painting. Ce presupune această tehnică și cine este Elena Plămădeală am aflat chiar de la artistă. Vezi interviul, dar mai ales lucrările ei viu colorate. Te uiți la ele, iar involuntar apare dorința să ai și tu un asemenea portret acasă. 

Elena, când ai înțeles că arta nu îți este străină?

„Încă în copilărie am simțit că o să fac artă, când răsfoiam albumele cu schițe ale tatălui. Am făcut școala de arte, colegiul de arte, Universitatea Tehnică și am urmat multe cursuri online, workshop-uri și tot felul de seminare de autodezvoltare. Au mai existat momente când de la pictură am trecut la design, apoi fotografie, apoi iar design sau pictură. Chiar dacă ele ca domenii artistice diferă, împreună mă formează ca specialist.”
Cum a început aventura digitală? Cum ai ajuns să înlocuiești pensula cu stiloul și tableta?
„De pictura digitală ( digital painting/illustration) m-am apucat din curiozitate și dorința de a îmbina ideile artistice cu posibilitățile tehnologice, la începutul lui 2016. Așa am făcut prima schiță cu Carla’s Dreams, pe care i-am și dat-o la unul din concertele sale. Apoi a urmat o serie de schițe cu diverse personalități cunoscute, cum este Emilian Crețu sau vloggerul Ilie Plămădeală.”
De ce portret? 
„Portretul este un dialog, o interpretare a personajului pe care o putem urmări de-a lungul istoriei artelor, unul din faimoșii portretiști fiind Rembrandt. Portretul e unul din genurile pe care le abordez în artă pentru că îmi oferă posibilitatea să citesc dincolo de ceea ce îmi vorbesc trăsăturile specifice ale personajului. Privindu-i în ochi încerc să pătrund în lumea lor, să le descopăr chipul de după mască, iar dacă lucrarea are priză la public, atunci poți fi fericit că ai reușit să captezi ineditul din caracterul personajului.”
Hai să vorbim despre pictura digitală în raport cu cea tradițională. Prin ce câștigă teren? Este clar, mai devreme sau mai târziu tehnologiile trebuiau să ajungă și în artă, căci tehnologiile performante au ajuns peste tot: în telefoanele noastre, casele noastre, ba chiar și în frigidere.
„Daca în pictura tradițională ai materialele pe care le atingi, miroși, le întorci sub orice unghi îți dorești, în pictura digitală ai calculatorul, șoricelul sau tableta cu stilou (pen) pentru desen ce nu este conectată la calculator. Mai este versiunea când lucrezi cu tableta și ecranul care imită o planșă reală și cu pen-ul (stiloul) aplici presiunea dorită, precum și setezi diferite opțiuni în funcție de rezultatul pe care ți-l dorești.  Partea bună e că ai mereu o cale de întoarcere (ctrl+z/cmd+z ) și dacă nu ești mulțumit de vreun layer (strat), îl poți șterge sau modifica. Pictura digitală îți pune la dispoziție o gamă largă de tehnici, texturi, nuanțe cromatice, posibilitatea de a micșora sau mări anumite porțiuni din desen…și toate astea, cu doar câteva click-uri. Aplicațiile în care lucrează fiecare pictor de asemenea diferă: cineva preferă să lucreze în Photoshop, cineva în Illustrator sau ProCreate, Sketches, etc. Nu o să ascund că platformele moderne cum sunt Instagram, YouTube, Pinterest ajută la lărgirea viziunilor, ele inspiră mult. Ai posibilitatea să vezi lumea altfel decât majoritatea oamenilor din jur.”
 Cum se vinde arta contemporană?
„Diferit. Fiecare lucrare își are prețul său, căci diferă ca mărime, particularități, timp de executare. De aici reiese și raportul cerere-ofertă-preț. Personal fac atât lucrări comerciale, cu scopul de a le vinde, cât și pur artistice (pentru expoziții și colecții).​ Recent, unul din cei mai talentați pictori-ilustratori ruși, Aleksey Kurbatov, care colaborează cu diverse reviste rusești și internaționale, mi-a apreciat câteva postări pe Instagram. E foarte plăcută emoția când personalitățile remarcabile din domeniu îți apreciază munca.”
Nu știu dacă îmi pot imagina ca cineva să rămână „orb” la frumusețea lucrărilor Elenei. Pe mine de exemplu m-au cucerit din prima și știu ce cadouri urmează să le fac oamenilor dragi. Cu asemenea portrete în dar sigur ieși din tipare.