Republica Moldova și-a deschis brațele și a oferit adăpost refugiaților ucraineni care au căutat scăpare din zonele afectate de război. Centrul de Plasament pentru Refugiați din Criuleni și organizațiile partenere au devenit farurile de speranță pentru sute de persoane în căutarea unui refugiu și a unei vieți normale. Ne-am întâlnit cu trei lideri de la aceste organizații pentru a înțelege mai bine modul în care serviciile oferite au contribuit la integrarea și adaptarea refugiaților în comunitatea gazdă.

Servicii pentru sănătate și bunăstare

Î: Care sunt principalele tipuri de servicii pe care Centrul de Plasament pentru Refugiați le oferă comunității de refugiați pentru a-i sprijini în procesul de adaptare și integrare?

Aliona Dumitraș, Directoarea Executivă a Asociației „SOS AUTISM”: Este vorba de servicii de cazare, alimentație și medicamente, gratuite. De asemenea, sunt oferite servicii After School pentru copiii refugiați cazați, cum ar fi: limba engleză, pictură, croitorie, ateliere vocaționale pentru confecționarea lumânărilor și săpunurilor.

 

Î: Cum contribuie aceste servicii la asigurarea nevoilor de bază ale refugiaților și la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea lor personală?

Aliona Dumitraș: Serviciile sunt gratuite și se concentrează pe nevoile de bază, astfel încât ei se pot integra în comunitatea locală cu sprijin. Se pot angaja la serviciu fără grabă și pot înscrie copiii la școală. Prin consilierea psihologică oferită, devin mai siguri pe ei înșiși, depășesc momentele de frică, frustrare și neîncredere în ziua de mâine. Iar serviciile din cadrul Atelierelor Vocaționale creează un mediu propice pentru dobândirea de noi abilități și profesii.

 

Î: Puteți oferi exemple specifice de servicii oferite refugiaților care au avut un impact semnificativ asupra vieții lor în cadrul comunității gazdă?

Victoria Secu, directoare executivă AO FCPS: Centrul de plasament pentru refugiați din orașul Criuleni a început să funcționeze din februarie 2022, în primele zile după declanșarea războiului din Ucraina. În această perioadă, Centrul a găzduit sute de persoane temporar strămutate, iar în prezent adăpostește 88 de ucraineni. Pentru a ajuta refugiații să depășească stările emoționale traumatice și să se adapteze la noul loc de trai, au fost constant oferite servicii psihologice, au fost îmbunătățite condițiile de trai și igiena în locurile publice utilizate. Rețeaua electrică a fost modernizată, iar prizele au fost instalate în camerele cu becuri LED, permițând copiilor să utilizeze mai eficient timpul petrecut la lecții online, iar părinților să utilizeze aparatele electrice pentru confort personal. Asociația Obștească „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” (FCPS) a fost alături de administrația Centrului, susținând răspunsul la criza refugiaților și acordând asistență umanitară.

„În timp, cu sprijinul partenerilor noștri, Asociația Obștească ‘SOS Autism’ și finanțarea din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe, prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova și implementat în parteneriat cu Asociația Obștească ‘SOS Autism’, am extins gama de servicii de suport în comunitate, pentru a asigura o incluziune socială deplină. Astfel, copiii ucraineni participă la activități after-school, consiliere psihologică și asistență logopedică, care le dezvoltă abilități de comunicare, învățare și cunoaștere a locului în care locuiesc, precum și facilitând socializarea cu copiii localnici”, a mai relatat Ala Ianenco, managera programului de suport pentru refugiați din cadrul FCPS.

 

Î: Cum a evoluat gama de servicii în timp și cum ați observat că acestea au răspuns schimbărilor în nevoile refugiaților?

„Cu sprijinul diferiților finanțatori, aceste servicii au fost îmbunătățite sistematic. Au fost montați senzori de lumină, ceea ce a permis economisirea energiei electrice. În timp, au fost instalate filtre pentru apă la fiecare etaj, au fost înlocuite păturile și lenjeria de pat. De asemenea, s-a asigurat cantina cu frigidere, mașini de spălat vase, cuptoare electrice, sistem de ventilație și mese din inox pentru servire. În Centrul de Plasament pentru Refugiați au fost achiziționate aparate pentru apă, cuptoare cu microunde, uscătoare de rufe, aparate de călcat și ventilatoare pentru perioada de vară. Toate acestea au contribuit nu numai la creșterea nivelului de confort, ci și la îmbunătățirea condițiilor de trai”, menționează Angela Iapară, membră a echipei de administrare.

 

Î: Ce rol joacă educația și formarea profesională în cadrul serviciilor oferite și cum contribuie acestea la creșterea șanselor de integrare pe termen lung?

Victoria Secu: Educația copiilor ocupă un loc și un rol important în dezvoltare și tranziție. A fost amenajată o sală de calculatoare pentru învățământul online al copiilor, iar acestora le-au fost furnizate tablete. Sunt organizate și desfășurate lecții de cunoaștere a calculatorului, activități în cadrul cercului de robotică și lecții de limbă română, care contribuie la ocuparea și educația copiilor, în funcție de necesitățile lor de dezvoltare și educație.

În ceea ce privește formarea profesională, femeile ucrainene au primit calificare pentru a presta servicii în domeniul frumuseții și sănătății. Acest lucru le-a oferit posibilitatea de a crește venitul familiei, furnizând servicii concetățenilor și membrilor comunității, aspecte importante pentru asigurarea unui trai decent și a incluziunii sociale.

 

Î: Cum vedeți că experiența serviciilor oferite în cadrul Centrelor de plasament poate servi ca model sau inspirație pentru alte comunități sau organizații care doresc să sprijine refugiații în procesul de integrare?

Victoria Secu: Experiența acumulată în gestionarea Centrului de Plasament pentru Refugiați, îmbunătățirea condițiilor de trai, dezvoltarea gamei de servicii, susținerea emoțională și materială au fost puncte cheie în consolidarea capacităților și împărtășirea practicilor de succes. Grație suportului proiectului „Extension of SOS AUTISM social services for Ukrainian refugees”, am reușit să contribuim la sprijinirea a altor 6 centre de plasament din țară (Anenii Noi, Comrat, Chirsova, Taraclia).

Constatăm că este nevoie în continuare de mobilizare participativă, dedicație, înțelegere a situației, dar și compasiune pentru toate persoanele care au nevoie. Viața continuă în orice situație în care ne aflăm.

Î: Cum serviciile oferite în cadrul Centrelor de Plasament încurajează interacțiunea și colaborarea între refugiați, promovând astfel coeziunea socială?

Mocan Alexandr, Directorul Asociației Obștești „Centrul Psiho-Social”: În afara asistenței psihologice cuprinzătoare și a consilierii, proiectul încearcă să implice refugiații în activități reale, potrivite pentru abilitățile și pasiunile lor. Astfel, refugiații își fac noi prieteni și cunoștințe atât între ei, cât și în rândul locuitorilor Republicii Moldova.

 

Î: Cum au reacționat refugiații la aceste servicii și care sunt principalele lor feedback-uri cu privire la utilitatea și impactul acestora?

Mocan Alexandr: Refugiații sunt mulțumiți de noua lor situație. Mulți au afirmat că au descoperit că în noua lor țară pot continua să se simtă utile și valoroase.

 

Î: Cum a contribuit implicarea comunității locale la dezvoltarea și furnizarea acestor servicii și cum a influențat relațiile dintre refugiați și comunitatea gazdă?

Aliona Dumitraș: Încă de la începutul războiului, comunitatea gazdă, părinții copiilor cu autism din Moldova și terapeuții, au ajutat și sprijinit refugiații. Se deplasau cu mașinile lor personale la vamă și aduceau refugiații în Chișinău sau în alte raioane, conform cerințelor acestora. Le ofereau haine și alimente. Astfel, relația a devenit una frumoasă. În prezent, suntem o familie mare, cu încă 35 de beneficiari ucraineni.

 

Î: Cum este asigurat accesul la serviciile medicale și psihosociale pentru refugiați și în ce mod acestea contribuie la sănătatea și bunăstarea lor?

Aliona Dumitraș: Centrul medical SOS Autism oferă servicii pentru copii ucraineni, gratuite. Mă refer la diagnostic și evaluare pentru stabilirea diagnosticului de autism sau altor tulburări conexe. Serviciile psihosociale sunt oferite în două direcții. O direcție ține de consilierea adulților, în special de consilierea mamelor. O altă direcție ține de reabilitarea copiilor cu autism ucraineni în cadrul Centrelor noastre. Pentru ei, terapia nu este un moft, ci o strictă necesitate.

Astfel reușim să acționăm în direcția îmbunătățirii bunăstării și sănătății lor.

Aceste organizații și comunitatea locală ne demonstrează cu claritate că atunci când solidaritatea și compasiunea devin forțele motrice ale acțiunilor noastre, putem aduce schimbări semnificative în viețile celor mai vulnerabili și să construim punți durabile de înțelegere și acceptare. Prin serviciile oferite, educație și sprijinul oferit refugiaților, aceste inițiative nu numai că ajută la integrarea lor în comunitate, dar și îmbunătățesc în mod semnificativ calitatea vieții lor, arătând lumii că oamenii pot face diferența atunci când se unesc într-un spirit de solidaritate și empatie. Este o lecție importantă pentru noi toți despre puterea compasiunii și despre cum putem contribui la un viitor mai bun pentru toți.

Acest articol este realizat în cadrul Proiectului „Extinderea SOS Autism medical, educațional și servicii sociale pentru refugiații ucraineni”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe din Republica Moldova și implementat de Asociația Obștească SOS Autism.

 

 

Distribuie articolul: