La începutul acestei luni, parlamentul Norvegian a votat o lege care interzice vedetelor și influencerilor din social media să posteze imagini retușate fără a menționa acest lucru prin adăugarea unu logo special. Află mai multe din articol.

Această lege vizează atât retușările buzelor, taliei, etc, cât și filtrele aplicate.

Noile reglementări, din Norvegia lupta cu standardele de frumusețe nerealiste de pe platformele de socializare pentru a reduce dismorfia corporală cu care se luptă mulți tineri în prezent. Potrivit andreearaicu.ro, modificările aduse Legii de marketing din 2009 le impune influencerilor să dezvăluie atunci când o fotografie inclusă într-o postare promoțională este retușată astfel încât să le perfecționeze trăsăturile faciale sau formă corpului. Conform modificărilor aduse de Ministerul Norvegian al Copilului și Familiei, adoptate cu un număr considerabil de 72 de voturi, reclamele ce conțin modificări ale dimensiunii corpului, formelor sau a pielii vor fi marcate cu o etichetă standardizată, realizată de minister.

Această lege le vizează pe vedete și influenceri care „primesc orice plată sau alt beneficiu” dintr-o postare pe social media. Modificările nu vor acoperi doar imaginile în care buzele, talia și mușchii sunt exagerate după realizarea fotografiei, ci și cele create cu un filtru.

Încălcările legii se vor pedepsi cu amenzi mari, iar în cazuri extreme cu închisoarea.

Autoritățile speră că această lege va aduce mai multă claritate cu privire la ce înseamnă de fapt frumusețea autentică, descurajându-i pe agenții de publicitate să creeze standarde nerealiste de frumusețe, standarde care afectează mental și emoțional milioane de tineri. Cu toate acestea, Ministerul recunoaște că legea poate fi dificil de aplicat, deoarece nu este întotdeauna ușor de spus când a fost editată o imagine.

„Șocant, nu? Pentru mine a fost să văd diferențele între filtru și realitate. Tocmai de aceea mă bucur enorm ca, în sfârșit, se pare că lucrurile încep să se așeze. Mă bucur că Norvegia este prima țară care a dat noi reglementări ce luptă împotriva standardelor de frumusețe nerealiste de pe platformele de socializare.

Este o metodă care ne va ajuta să trăim în mod autentic, în acceptare cu noi și care ne va ajuta să ne conectăm și să ne arătăm așa cum suntem. Doar așa putem să cream relații autentice cu propria persoană: cine suntem cu adevărat, nu cine ne dorim să fim în social media”, scrie Andreea Raicu într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Voi ce părere aveți? Credeți că și nouă ne-ar fi utilă o astfel de lege?