Se cer eforturi mari, dar și soluții concrete din partea autorităților Republici Moldova pentru promovarea și susținerea tinerilor și care să-i motiveze să rămână în țară. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adrian Lebedenschi, care a menționat că aportul tinerilor la dezvoltarea societății este indispensabil. Politicile și serviciile de tineret în Republica Moldova au fost discutate la Parlament, scrie AGORA.

Discuțiile s-au axat pe dezvoltarea proiectelor sociale, organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ.

Totodată, în cadrul discuțiilor au fost analizate politicile și serviciile de tineret actuale și au fost trasate principalele direcții de dezvoltare a domeniului în contextul programelor și strategiilor naționale aprobate. De asemenea, au fost abordate mai multe subiecte cu privire facilitarea dialogului între tineri și autoritățile publice, implicarea acestora la nivel local, rolul și angajamentele administrațiilor publice locale și a Centrelor de Tineret în consolidarea sectorului.

Președintele Asociaţiei Obştești “S.O.S. MINOR”, Eugen Balțat a declarat că prioritatea instituției este de a apăra drepturile copiilor și a tinerilor, întrucât crearea unui centru multicultural științific ar fi o soluție benefică pentru acei copii care nu dispun în familie de o bază economică și sunt lipsiți de mai multe activități în acest sens. Eugen Balțat s-a referit și la dezvoltarea proiectului social Orășelul copilăriei, dar și a proiectului Centrul de Triere pentru Minori aflați în zona de risc:

„70% de minori din Republica Moldova au un comportament agresiv și sunt mai des întâlniți în mediul rural, alții 30% sunt din Chișinău. Astfel, Asociația noastră vine cu inițiativa de a crea, în cadrul Bibliotecii Științifice Centrale a Academiei de Științe a Moldovei, Centrul Multifuncțional Științific Carol Schmidt, care își propune să presteze servicii pentru tinerii care nu sunt încadrați în activități sociale și implicarea acestora activă în societate”.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc a menționat despre importanța creșterii sănătoase a tinerii generații, precizând că cei din categoria copii ai străzii au nevoie de tratament special pentru ameliorarea stării lor și prevenirea unor maladii cauzate de un mod de viață nesigur.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: