Alexandr Slusari, fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, a venit cu o reacție după ce, pe data de 29 august, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), s-a decis că Energocom va procura 10 milioane de metri cubi de gaze naturale în două tranșe, care vor fi stocate în depozitele din România, potrivit jurnal.md.

„Mă miră faptul că ieri nici experții, nici presa autentică nu au avut întrebări referitor la aceasta procurarea teoretică de 10 mln m3 de gaze naturale de la Gazprom, pentru care din bugetul de stat au fost alocate 322 mln de lei.

Adică, nu mă surprinde tăcerea sectei șordon. Pentru ei cu cât mai mulți bani din bugetul public național merg direct către Gazprom, cu atât mai bine. Nu înțeleg de ce nu este reacția din partea altor mass-media.

Ministru Spânu a scăpat vorba că banii alocați de Comisia Situații Excepționale vor ajuta Moldova Gaz să achite datoria față de Gazprom pănă la 1 septembrie. Vă amintiți că concernul s-a adresat către guvern după ajutor financiar. Cel mai probabil, aceste 322 mln azi cu titlu de urgență vor fi transferate prin Energocom către Moldova Gaz și, cel târziu, joi vor fi utilizate pentru plata restanței față de Gazprom”, a declarat Slusari într-o postare pe Facebook.

Totodată, fostul deputat se întreabă pe ce bani și când Moldova Gaz va procura acele 10 mln m3 de rezervă, subliniind că în dispoziția CSE nu este niciun cuvânt despre termenii de procurare a gazelor, ci se scrie detaliat doar despre urgența alocării banilor, iar toate procedurile legate de majorarea capitalului social la Energocom sunt evitate.

„Altă întrebare. De ce se propune procurarea gazelor cu prețuri diferite? 5 mln. cu 1458 dolari pentru o mie m3 și alte 5 mln cu 1881 dolari. Repet, în dispoziția CSE nu este nici un cuvănt cănd urmează să fie efectuată tranzacția și nu sunt argumentate prețuri indicate. Presupun ca se face ajustarea cifrelor la suma exactă de datorie a Moldova Gaz față de concernul rus. Este atâta ceață și se creează impresia că această decizie CSE cu rezerve de gaze nu este altceva decăt paravanul pentru alocarea resurselor bugetare pentru Gazprom. Cred că trebuie să insistăm ca guvernare să nu ne țină de proști și să primim explicații exhaustive unde exact merg banii noștrii!”, a mai precizat Alexandr Slusari.

Amintim că luni, 29 august în cadrul ședinței CSE s-a decis că SA „Energocom” va procura 10 milioane de metri cubi de gaze naturale în două tranșe, care vor fi stocate în depozitele din România.

Stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

Pentru prima tranșă, prețul de achiziție va constitui 1458,92 de dolari per 1000 m³ și va fi confirmat prin actul de predare-primire între SA „Moldovagaz” și FJSC „Gazprom”, la care vor fi adăugate costurile de livrare prin sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”.

A doua tranșă de procurare a gazelor naturale va fi efectuată în luna septembrie, la un preț preliminar de 1881 de dolari per 1000 m³, estimat conform situației din 26 august 2022. SA „Moldovagaz” și Agenția Proprietății Publice vor informa Comisia pentru Situații Excepționale cu privire la costul final.

Distribuie articolul: