Am făcut o oprire în gospodăria lui Sergiu Stefanco, un fermier de cereale din sud-estul țării, care a devenit cunoscut în timpul recentelor proteste ale fermierilor. Bărbatul administrează peste o mie de hectare în raionul Căușeni, unde cultivă în principal porumb și floarea-soarelui. Exact aceasta făcea când l-am vizitat pentru a discuta despre cum a început anul agricol pentru gospodăria sa și dacă problemele invocate în timpul protestelor persistă sau au dispărut. Ne-a informat că aproape totul a rămas la fel, cu aceleași dificultăți financiare. Cu toate acestea, a avut norocul să primească motorină de la Guvernul României, ceea ce a permis continuarea lucrărilor agricole cu forță. Cu toate acestea, planurile de viitor sunt destul de sumbre. Dacă anul agricol se va încheia prost, este pregătit să renunțe la agricultură, transmite tv8.

„Unde vă vedeți dumneavoastră în 3 ani de zile? – Dar nu 3 ani, noi la toamnă dacă… Dacă va fi un an greu, cu prețurile care sunt vehiculate la bursă, noi o să dăm mâinile în jos, nu o să avem ce face. Nu există șanse. Uitați-vă, este luna aprilie, dar vedeți ce temperaturi sunt. Se usucă rapid. Neam grăbit cu semănatul, dacă vine un am secetos, majoritatea pleacă din țară. Eu personal…”

Sergiu Stefanco este un fermier care prelucrează 1200 de hectare de pământ în satul natal, Ucrainca, pe care seamănă cereale. Tot aici, în urmă cu 15 ani, a pus bazele unei ferme de oi. În timpul protestelor fermierilor, care au fost cap de afiș o bună perioadă de timp, și au dus inclusiv la blocarea vămii Leușeni, el a devenit unul dintre liderii acestor manifestații.

Acesta a fost un gest de disperare, dacă ați urmărit protestele, singura cerință era ca dl prim-ministru, dl Grosu să seteze o întâlnire. Atât trebuia sa facă, dumnealor ne-au ignorat. Noi eram în stradă și în 2020, ne susțineau atunci, erau cu noi. Ce s-a întâmplat când au trecut de partea cealaltă a ușii, nu știu”. 

Prins cu munca pe câmpuri, ne-a dat întâlnire chiar în timpul semănatului de primăvară.

„Noi am cerut ca statul să vină să ne susțină, așa cum se face și în țările vecine, chiar și Ucraina. Noi nu ne putem compara cu vecinii noștri. Orice am produce noi, la noi în țară, este mai scump ca la vecinii noștri. Nu putem face concurență, de asta suntem aici. Ne-a bătut și seceta, timp ce patru ani. Anul acesta începutul nu este rău, ne îngrijorează temperaturile bruște. A fost frig, frig, și acum vedeți cum e”.

Întregul.reportaj îl puteți viziona aici.

 

Distribuie articolul: