Pe fundalul războiului din Ucraina, compania britanică-olandeză de petrol și gaze Shell intenționează să elimine treptat toate hidrocarburile rusești, inclusiv țițeiul, produsele petroliere, gazele și gazele naturale lichefiate. Shell a anunțat acest lucru într-o declarație.

Ca prim pas, compania va opri imediat toate achizițiile de petrol rusesc și nu va reînnoi contractele în viitor, își va închide benzinăriile din Rusia, precum și producția de combustibil și lubrifianți pentru aviație.

În cooperare cu autoritățile occidentale, Shell va schimba lanțul de aprovizionare cu țiței, pentru a exclude țițeiul rusesc din acesta. După cum a menționat compania, căutarea alternativelor ar putea dura câteva săptămâni și ar putea duce la o scădere a productivității unui număr de rafinării ale companiei.

„Acțiunile noastre de până acum s-au bazat pe discuții continue cu guvernele despre necesitatea de a scăpa de aprovizionarea cu energie din Rusia, menținând în același timp aprovizionarea cu energie”, a declarat CEO-ul Shell, Ben van Beurden.

El a spus că amenințările rusești de a opri fluxurile prin conducte către Europa „ilustrează alegerile dificile și potențialele consecințe cu care ne confruntăm atunci când încercăm să facem acest lucru”.

Pe 28 februarie, compania a anunțat că se retrage din asocierile cu Gazprom-ul rusesc și își va înceta participarea la proiectul gazoductului Nord Stream 2.

BP a declarat că va refuza să încheie noi contracte pentru achiziționarea de petrol și gaze rusești (cu excepția situațiilor de urgență), dar va continua să cumpere hidrocarburi rusești în baza contractelor existente, conform The Telegraph.

Țările occidentale au impus mai multe runde de sancțiuni împotriva Rusiei după ce aceasta a recunoscut independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk și a invadat Ucraina. Restricțiile au afectat sectorul bancar, exportul anumitor bunuri, aviația, precum și oamenii de afaceri ruși, oficialii și familiile acestora. Un nou pachet de sancțiuni este discutat chiar astăzi, 8 martie 2022.

Nu au fost încă impuse sancțiuni împotriva transportatorilor de energie ruși, inclusiv petrol și gaze.

Distribuie articolul: