Care sunt cei mai importanți pași de urmat dacă vrei să te simți bine de dimineața până seara?

Doctorul David Rakel își petrece zilele ajutând oamenii să-și dea seama. El este directorul programului de medicină integrativă de la Universitatea din Wisconsin și pentru el, a te simți bine înseamnă că corpul și mintea ta lucrează la nivelul lor superior și că ai un sentiment general de bunăstare.

Pentru a te simți bine zi după zi, el sugerează aceste sfaturi.

Bucură-te de lumina soarelui în timpul zilei

Lumina soarelui stimulează serotonina – neuromediator din creier, care joacă un rol vital în a te simți fericit.

În timp ce ești în aer liber, la soare, folosește timpul pentru a face exerciții, pentru un impuls suplimentar, spune Rakel. Cercetările au descoperit că activitatea fizică poate funcționa la fel de bine ca medicamentele pentru tratarea depresiei ușoare până la moderate și poate funcționa mai bine decât medicamentele pentru prevenirea revenirii depresiei. De asemenea, te poate ajuta cu anxietatea.

Pregătește-te pentru un somn bun

Seara, pe măsură ce cerul se întunecă, creierul tău produce un hormon numit melatonină. Acest lucru te ajută să adormi. Unele dintre alegerile tale în timpul zilei și serii îți afectează nivelul de melatonină, care, la rândul său, poate juca un rol în cât de bine dormi.

Rakel sugerează:

Asigură-te că faci acel exercițiu zilnic la soare, deoarece te ajută și să dormi noaptea. În parte, asta se datorează faptului că „melatonina este legată de cantitatea de serotonină pe care o ai”, spune Rakel.

Coboară temperatura. Creezi melatonină atunci când corpul este mai rece, așa că este posibil să dormi mai bine dacă nu îți este prea cald.
Stinge luminile. Dacă dormitorul tău nu este complet întunecat, nu vei avea atât de multă melatonină.

Mănâncă alimente care te fac să te simți bine

Modul în care îți alimentezi corpul și mintea face o mare diferență dacă te simți puternic sau slab, concentrat sau amețit. Ține cont de aceste sfaturi:

Concentrează-te pe „mâncăruri integrale, multicolore, care au fost recent în viață”, spune el. Asta înseamnă legume proaspete, fructe, fasole și cereale integrale în loc de alimente rafinate sau procesate.

Fă loc legumelor crucifere, care includ broccoli, conopidă, și varză. „Acele legume conțin substanțe chimice care susțin imunitatea și ajută la detoxifierea organismului. Sunt super-alimente pentru a te simți bine”, spune el.

Evită alimentele care fac să-ți crească glicemia, cum ar fi sucurile îndulcite și produsele de patiserie cu zahăr. Corpul tău va răspunde cu un jet de insulină, ceea ce face ca glicemia să scadă. Aceste fluctuații nu sunt bune pentru sănătatea, concentrarea sau nivelul tău de energie.

Rămâi concentrat pe momentul prezent

„Dacă putem învăța să recunoaștem dezordinea în care se află mintea noastră și să învățăm să fim mai atenți la momentul prezent, acesta poate fi un atu extraordinar pentru sentimentul nostru general de bunăstare”, spune Rakel. „Dezordinea” care te poate face să te simți prost include regretul față de trecut și îngrijorarea că ți se pot întâmpla lucruri rele.

O practică numită mindfulness te poate ajuta să reduci dezordinea, păstrându-ți concentrarea asupra momentului prezent. Pentru a fi mai atent, încearcă să:

  • Observi culorile, sunetele și mirosurile care te înconjoară în orice moment.
  • Fii atent la mișcarea respirației în interiorul și în afara corpului pentru câteva momente.
  • Lasă gândurile îngrijorătoare să curgă din minte atunci când apar, în loc să le acorzi atenție și să te concentrezi asupra lor.

Foto: torontocaribbean.com

Încearcă să rămâi pozitiv

Același eveniment se poate întâmpla cu două persoane, iar unul îl consideră pozitiv și unul îl consideră negativ. Așa că încearcă să vezi partea bună a lucrurilor și a oamenilor din jurul tău; te poate ajuta să rămâni liber de anxietate și depresie, spune Rakel.

Creează o conexiune spirituală

Rakel definește acest lucru ca petrecând timp pe „ceea ce dă sens și scop vieții tale”. Acestea ar putea fi credințele tale religioase, bucuria de natură sau împărtășirea momentelor cu cei dragi. „Dacă ne trezim dimineața entuziasmați de ceva care ne oferă sens și scop personal, corpul nostru face tot ce poate pentru a se vindeca”, spune el.

Fii în preajma oamenilor

Având o bună rețea de sprijin de familie, prieteni, colegi de muncă și alte persoane cărora le pasă de tine te poate ajuta să fii mai sănătos, să te simți mai puțin stresat și chiar să trăiești o viață mai lungă. Petrece timp cu acești oameni în mod regulat și lucrează pentru a-ți menține relațiile puternice cu ei.

Distribuie articolul: