Timpul petrecut în concediu, departe de agitația cotidiană, precum și activitățile relaxante pot fi extrem de benefice pentru sănătatea ta mentală și fizică. În ultimii ani, păstrarea obiceiurilor alimentare sănătoase și atunci când mergem în vacanță nu mai reprezintă o problemă, datorită opțiunilor tot mai variate privind alimentația.

Astfel, este posibil să te distrezi, fără a te priva de o vacanță în adevăratul sens al cuvântului. Secretul constă în echilibru și consecvență, afirmă medicul nutriționist Cristina Cerevatenco.

„Alimentația echilibrată ar trebui să fie un stil de viață adoptat în mod conștient indiferent unde ne aflăm. Astfel, perioada când suntem în vacanță va presupune să mâncam cam ceea ce am mâncat de obicei. Din păcate, în mintea multora dintre noi vacanță all-inclusive înseamnă excese alimentare care duc în primul rând la kilograme în plus, dar și la indigestie sau chiar intoxicație care ne pot strica planurile”.

Pentru a nu ajunge în astfel de situații neplăcute, este bine să urmăm principiul moderației.

„În vacanță ne putem permite să mâncăm de toate, dar depinde ce combinații alimentare facem și care va fi cantitatea consumată. Evident, că atunci când mergi într-o țară exotică, nu vei putea să te abții la tot felul de gustoșenii. Totuși, dacă pierdem controlul asupra apetitului și facem excese alimentare riscăm să ne dezechilibrăm funcționarea sistemului digestiv și să se trezească pancreatita, refluxul gastro-esofagian. Ca urmare, se poate ajunge la indigestie, ceea ce înseamnă de fapt o formă de intoxicație pentru organism la pachet cu toate simptomele specifice”, susține Crisina Cerevatenco.

Este important să avem un orar al meselor. Pauza ar trebui să fie de 3 ore, timp în care evităm ronțăielile.

  • „La masă ar trebui să fie prezentă obligatoriu salata sau legumele gătite pentru a asigura aportul necesar de fibre, ce va preveni constipația (o problemă de care suferă multe persoane în vacanță). Ideal ar fi ca să se consume și o supă pe zi, dacă este posibilitatea. Fructele se vor consuma între mese pentru a evita balonarea ce nu dă bine în pozele în costum de baie.
  • Recomand să se evite consumul de alcool pe plajă. Acesta deshidratează, duce la creșterea densității sângelui și accentuează riscul de creșteri sau scăderi ale tensiunii arteriale, ce pot da o stare de rău. Pe plajă se bea apă sau se consumă fructe zemoase. Dacă ideia de a bea șampanie pe malul mării te încântâ atât de mult, îți recomand să o faci seara, când afară este răcoare și soarele s-a ascuns deja.
  • Caloriile nu se mănâncă doar, ci se și pot bea. Așa că mare atenție la băuturile carbogazoase, sucuri, băuturile cu cafea și gheață – acestea sunt hipercalorice, ceea ce înseamnă risc de kg în plus, dar și acceantuarea poftei de dulce. Ai grijă să iei doar un desert în zi, ca gustare separată și nu profita de candy-barul restaurantului după fiecare masă.
  • Fă cât mai multă mișcare. Înoată, participă la jocuri de plajă! Îți recomand chiar să continui să ieși la alergat dimineața, dacă ai acest obicei. Odihna NU înseamnă să stai pasiv întins pe șezlong la soare. Cina să se ia cu 3 ore înainte de somn și să fie cât mai ușoară – pește, salată cu carne de pasăre, fructe de mare, ciorbe”.

Totodată, ai grijă de cum se alimentează copiii tăi. 

„Copiii sunt foarte pofticioși și reacționează rapid la culori aprinse și tot ce este atractiv. Datorită acestui fapt, ei sunt consumatorii-țintă pentru patiserii, covrigării. De aceea, un părinte ar trebui să se pornească foarte bine echipat, atunci când iese în oraș.

Recomandabil ar fi ca părinții să pregătească în avans diferite gustări sănătoase – fructe proaspete, nuci, migdale – hidratate, un iaurt mic la pahar, porumb fiert. De asemenea, sticla cu apă ar trebui să fie mereu alături și de fiecare dată când copilul spune că îi este sete să i se ofere apă fără a ceda tentațiilor de a procura băuturi carbogazose. Se pot pregăti rețete de limonade sau compot pentru a-i oferi copilului plăcere pentru papilele gustative”, spune nutriționista.

„Să se facă acasă o înțelegere cu copiii că în zi se permite doar un desert – iar ei să aleagă ce anume doresc să consume. Înțelegerea nu se încalcă, chiar dacă copilul face mofturi atunci când vede ceva apetisant în oraș. Desertul se va consuma fără grabă, se va savura. Mâncatul din mers nu este conștientizat de către creier. Așa că aceeași înghețată va fi mult mai savuroasă atunci când ne oprim pentru 15 minute la cafenea, decât dacă o mâncăm din mers.

Să se evite consumul la maxim posibil a tot ceea ce conține aluat. Aceste alimente îngreunează mult digestia destul de sensibilă a copiilor. Mare atenție la calitatea produselor alimentare. Părinții să analizeze foarte bine aspectul, gustul, mirosul alimentelor, înainte de a le da copiilor pentru a evita toxiinfecțiile alimnetare.

Pentru a evita excesele alimentare din timpul vacanțelor, este foarte important să ne hrănim cu alimente gustoase zi de zi. Să ne oferim bucurii culinare periodic, astfel ca să nu creăm o asociere mentală că doar în vacanță putem mânca gustos”, conchide nutriționista.

Distribuie articolul: