Fiind atât de sensibilă și de predispusă iritațiilor și infecțiilor, zona intimă are nevoie de o protecție specială. Astfel, îngrijirea ei atentă zi de zi, utilizarea produselor adecvate și vizitele regulate la medicul ginecolog, toate acestea sunt esențiale pentru sănătatea și pentru starea ta de bine. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei descoperi mai multe sfaturi, ce nu sunt dificil de urmat și cu ajutorul cărora vei fi mai ferită de situațiile nedorite, marcate de disconfort sau chiar de prezența unor infecții serioase.

Ce trebuie să faci zilnic pentru protejarea zonei intime

Pentru a diminua cât mai mult riscul de a te confrunta cu disconfort în zona intimă, ar trebui să-ți creezi o rutină zilnică de îngrijire a acestei regiuni delicate a corpului tău, să fii foarte grijulie în privința materialelor din care este confecționată lenjeria ta intimă și să incluzi în dietă anumite alimente.

Nu vei curăța niciodată interiorul zonei vulvo-vaginale

Argumentul pentru care trebuie să ții seama de acest sfat ce ține de protejarea zonei intime este acesta: vaginul se remarcă prin faptul că are capacitatea de a autocurățare, în condițiile în care eliberează secrețiile vaginale. Prin natura lor, ele sunt acide, fiind baza creării echilibrului dintre bacteriile bune și cele rele din microflora vaginală. În cazul în care se va recurge la diverse produse de curățare (geluri, săpunuri obișnuite, dușuri vaginale etc.), echilibrul se va deteriora, bacteriile bune fiind distruse și generându-se condiții propice pentru apariția iritațiilor.

În aceste condiții, pentru protejarea zonei intime, străduiește-te ca în fiecare zi să realizezi o curățare delicată a zonei vulvare și a celei din preajma anusului. Se recomandă utilizarea apei și a unui săpun foarte blând, hipoalergenic, lipsit de conservanți, de coloranți, de parfumuri artificiale. Ca să te asiguri că nu vei fi în situația de a te confrunta cu iritații sau cu reacții alergice, este indicat ca mai întâi să-l testezi pe o mică porțiune de piele pentru a vedea cum îl suporți. În situația în care ți-a provocat inflamații sau iritații, nu îl vei folosi sub nicio formă, potrivit romedic.ro

Poartă lenjerie intimă din materiale ce permit pielii să respire

Medicii ginecologi vin și cu acest sfat: una dintre cele mai la îndemână metode pentru protejarea zonei intime în fața iritațiilor și a infecțiilor este utilizarea lenjeriei intime confecționate din fibre cât mai naturale, cum ar fi bumbacul de pildă. Este necesar să procedezi așa întrucât zona vulvară este foarte sensibilă, iar materialele ce lasă pielea să respiră vor absorbi excesul de umezeală, responsabil de creșterea riscului pentru a dezvolta infecții fungice. În schimb, materiale precum spandexul sau nylonul nu vor face altceva decât să păstreze umezeala din zona intimă, creându-se „terenul perfect” pentru apariția infecțiilor. În același timp, este cel mai bine ca lenjeria intimă pe care o vei purta să nu fie prea strâmtă. Orientează-te către una cât mai lejeră, care te va împiedica să transpiri excesiv în zonă.

Îndepărtează excesul de umezeală cu ajutorul unui prosop

Altă modalitate simplă și eficientă de protejare a zonei intime este să te tamponezi cu blândețe, după ce te-ai spălat, cu un prosop realizat din materiale cât mai naturale, ce vor absorbi eficient umezeala, fără să te irite. Nu omite însă acest aspect: prosopul destinat acestui scop trebuie să fie întotdeauna curat, de aceea îl vei schimba la 3-4 zile.

Folosește corect absorbantele zilnice

Acestea sunt utile pentru a-ți proteja lenjeria intimă de secrețiile vaginale și pentru a te ajuta să te simți curată pe parcursul întregii zile. De asemenea, ele sunt de folos și pentru a-ți conferi un plus de protecție în cazul în care ești în preajma zilelor marcate de menstruație, când te afli la menstruație și porți un tampon intern sau pentru a împiedica scurgerile nedorite la finalul menstruației.

În condițiile în care ele trebuie să te protejeze de prea multă umezeală, va trebui să le schimbi la fiecare 3-4 ore sau chiar mai des în caz de secreții abundente. În același timp, pentru protejarea eficientă a zonei intime, vei ocoli absorbantele zilnice realizate din materiale sintetice sau care sunt parfumate, dar fiind faptul că ele pot genera iritații, mâncărimi și pot crește riscul de infecție. Ideale sunt cele din bumbac organic, fără coloranți sau parfumuri artificiale.

Consumă alimente cu probiotice și cu prebiotice

Dieta pe care o adopți are și ea impact asupra sănătății zonei tale intime. Motivul pentru care se întâmplă așa este acesta: bacteria ce are un rol semnificativ în asigurarea echilibrului, a îmbunătățirii nivelului de aciditate și în scăderea riscului ca microorganisme patogene să adere la țesuturile vaginale este Lactobacillus acidophilus, regăsită și în alimentele ce sunt sursă de probiotice. Printre asemenea alimente se regăsesc: iaurtul, chefirul, varza murată, Kombucha sau tempeh-ul.

Totodată, dacă vei include în dietă și alimente cu prebiotice vei face un pas înainte în privința păstrării unui nivel sănătos al pH-ului vaginal (acesta ar trebui să fie sub 5) și în creșterea numărului de bacterii bune. Între alimentele ce conțin prebiotice se află: bananele, cerealele integrale, ovăzul, prazul, ceapa, sparanghelul, usturoiul.
Nu în ultimul rând, pentru protejarea zonei intime în fața infecțiilor fungice produse de Candida albicans limitează-ți consumul de alimente cu zahăr. Acesta din urmă „hrănește” fungii și îi menține în corp. Mult mai bine va fi să te bazezi pe consumul de fructe, de legume și de cereale integrale.

Ce să faci pentru protejarea zonei intime când practici activități sportive

Mișcarea este oricând binevenită pentru sănătate dar, fără să-ți dai seama, transpirația abundentă ce va interveni în timpul unei activități fizice susținute nu va fi în beneficiul zonei intime. Practic, din cauza excesului de umezeală, vei fi mai expusă iritațiilor sau infecțiilor. Poți să te ferești de astfel de consecințe dacă vei lua în calcul și sfaturile de mai jos:

  • Nu purta îmbrăcăminte sport mult prea strâmtă, întrucât aceasta va spori transpirația și gradul de fricțiune, făcându-te mai vulnerabilă în fața iritațiilor
  • Când vei face sport, orientează-te doar spre lenjerie intimă din fibre naturale (ce va lăsa pielea să respire și va împiedica umezeala excesivă)
  • În cazul în care știi că urmează să vii în contact cu zona ta intimă, ai grijă să ai mâinile perfect curate
  • Dacă nu ai cum să faci duș după ce termini exercițiile fizice, folosește-te de șervețele speciale pentru igiena zonei intime (acestea vor fi hipoalergenice, lipsite de alcool, de conservanți și de arome artificiale)
  • În cazul în care știi că vei face des dușuri, ai grijă să ai la tine un săpun din ingrediente cât mai naturale, hipoalergenic (pentru curățarea zonei vulvare)
  • În situația în care vei desfășura activități fizice în piscină, pentru protejarea zonei intime străduiește-te să scapi cât mai repede de costumul de baie ud și încearcă să faci un duș sau să recurgi la șervețele intime pentru a fi sigură că vei îndepărta orice urmă de clor sau de alte produse dezinfectante din apă- Procedând așa, vei putea să fii mai ferită de infecțiile fungice sau de iritații.

Distribuie articolul: