Pentru a atinge nivelul de performanță dorit în sport, alimentația este importantă, practic influențează în proportie de 70% rezultatele. Când vrei să depășești limitele, corpul trebuie să fie susținut de o dietă personalizată. Nu e suficient doar să te antrenezi intens; felul în care te hrănești face diferența dintre o evoluție spectaculoasă și un progres lent.

Consumă carbohidrati valoroși – energia vine din farfurie și este baza succesului 

Toate antrenamentele, indiferent de intensitate și tip consumă energie, pe care o iei din  alimente. Un pas important pentru a avea succes este să controlezi alimentele pe care le consumi, poți face acest lucru prin planificare inteligentă a meselor în funcție de tipul și intensitatea antrenamentului. Carbohidrații sunt principalul combustibil pentru mușchi, ei se eliberează treptat și oferă energie. Un castron de ovăz cu fructe dimineața îți oferă exact impulsul de care ai nevoie înainte de antrenament.

Include în dietă proteine de calitate sunt de nădejde pentru sănătatea mușchilor

Secretul refacerii rapide după antrenament și al unei mase musculare sănătoase se găsește în proteine. Aceea sunt ideale după orice antrenament intens. Spre deosebire de alte grupe de nutrienți acestea contribuie activ la refacerea țesuturilor musculare. Mai mult, după antrenamente foarte intense poți consuma suplimente cu proteine din zer. Proteina whey se absoarbe rapid și alimentează mușchii cu aminoacizi esențiali.

Alege alimente bogate în micronutrienții, acestea susțin performanța

Adesea sunt subestimate, dar vitaminele și mineralele joacă un rol critic în performanțele sportive. Fierul, de exemplu, este responsabil pentru transportul oxigenului în sânge și ajută la oxigenarea corectă a mușchilor. Lipsa lui duce la oboseală și performanțe slabe, iar impactul se vede ușor mai ales la persoanele care se antrenează intens. Vitamina D este direct implicată în procesul de absorbție a calciului, element indispensabil pentru sănătatea oaselor. Un smoothie verde cu spanac, banană și migdale poate fi exact cocktailul de vitamine de care ai nevoie pentru a-ți susține efortul.

Crează strategii pentru a include toate grupele alimentare importante în dieta

Când îți dorești să atingi performanțe superioare, e important să îți creezi o strategie alimentară. Micul dejun ar trebui să fie consistent și bogat în cereale integrale, fructe sau să conțină unt de arahide, avocado, ouă, legume proaspete sau pește slab. Acestea îți asigură energia de care ai nevoie pentru prima parte a zilei. Nu sări peste prânz! Acesta poate fi compus din piept de pui, carne de curcan, pește sau tofu, alături de legume colorate și o sursă de grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci, ulei din samburi de struguri, ulei din alune de pădure). Cina trebuie să fie lejeră, dar nutritivă, bazată pe proteine ușor digerabile (pește, pui, fructe de mare), alături de o salată proaspătă, pentru a-ți oferi nutrienții necesari refacerii și pregătirii corpului pentru o nouă zi activă.

Gustările sunt important în menținerea energiei pe tot parcursul zilei, iar când dorești performanțe sportive excelente, ele devin indispensabile. O combinație de iaurt grecesc cu semințe, o banană, un măr sau un shake cu proteine din zer poate fi exact ce ai nevoie pentru a-ți stabiliza glicemia și a-ți menține nivelul de energie constant, fără căderi bruște de epuizare. 

Indiferent care este obiectivul pe care vrei să-l atingi o dietă cât mai variată, atent gândită te va ajuta să-ți atingi scopul. Combinația dintre un antrenament bine planificat și o nutriție adaptată nevoilor este cheia pentru avea rezultate pe termen lung. Ascultă-ți corpul, oferă-i nutrienții de care are nevoie și bucură-te de fiecare pas făcut spre versiunea ta mai bună. Sportul nu este doar o activitate fizică, ci și o călătorie în care fiecare masă devine o etapă în drumul către succes.

Distribuie articolul: