Preluarea puterii de stat de către talibani în Afganistan i-a determinat pe mulți localnici să părăsească în grabă țara. Nu toți însă au reușit să o facă, până ca granițele să fie total închise. Din disperare și speranța că așa au o șansă de supraviețuire, mamele își aruncă pruncii peste sârma ghimpată în aeroportul din Kabul.

Există o sârmă ghimpată care separă trupele SUA și a Marii Britanii de miile de afgani disperați care încearcă să fugă din țară la aeroportul din Kabul. Din spatele sârmei și porților, acești bărbați și femei plâng după ajutorul trupelor.

Un înalt oficial al armatei britanice i-a spus reporterului cum trupele sale plângeau noaptea după ce au văzut femei aruncându-și copiii peste firele ghimpate, cerând soldaților să-i prindă de cealaltă parte.

„A fost groaznic, femeile își aruncau bebelușii peste firul ghimpos, rugând soldații să-i ia, unii au fost prinși în fir”, povestește soldatul britanic.

Aeroportul din Kabul a devenit o imagine a disperării totale de când talibanii au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, iar președintele Ashraf Ghani a fugit din țară. Mii de bărbați, femei și copii s-au grăbit spre aeroportul din Kabul chiar dacă trupele americane au deschis focul în aer pentru a controla exodul.

Sute de afgani s-au înghesuit în avionul forțelor aeriene ale SUA când a decolat de pe pistă, unii au reușit să se agațe de roțile zborului sau s-au așezat pe aripi, doar pentru a cădea de la înălțime.

Noile videoclipuri de pe aeroportul din Kabul arată femeile care plâng după ajutor din afara porților și a sârmelor ghimpate, rugând trupele să le lase să intre. În videoclip, femeile sunt auzite spunând: „Ajută-ne, vin talibanii”.

Distribuie articolul: