„Gazprom” va continua să livreze gaze în Republica Moldova, însă va exista o pauză. Dacă gazele rusești nu vor mai ajunge în țară, o criză nu va apărea brusc, ci va fi un declin treptat, relativ lent.

 

De această părere este vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, care a mai spus că în cazul în care regiunea din stânga Nistrului se va confrunta cu o criză energetică, atunci cetățenii aflați în terapie intensivă, copiii din azil și persoanele cu handicap vor fi preluați în partea dreaptă și vor fi asistați, transmite moldova1.md.

„Criza nu se va întâmpla într-o oră, într-o zi. Va fi un declin relativ lent de câteva săptămâni pentru că în regiune mai sunt rezerve de cărbune, mai poate fi oferit gaz natural pentru producerea electricității. Plus că este și centrala electrică de la Dubăsari, care poate oferi o parte din necesarul de electricitate în zonă. Deci, nu va fi o calamitate imediată și în felul acesta ne vom putea ajusta ajutoarele, reacțiile în timp, dar trebuie să ne pregătim și pentru scenarii proaste”, a declarat Oleg Serebrian la emisiunea „360 de grade” de la Radio Moldova.

Vicepremierul a menționat că instituirea stării de urgență va permite trecerea în regim preferențial spre regiunea transnistrean a ajutoarelor, alimentelor, medicamentelor, combustibilului, generatoarelor și altor mărfuri de primă necesitate.

„Crearea acestor coridoare verzi în așa fel încât lumea să fie ajutată. Sigur noi am dori ca cetățenii să fie ajutați pe loc, să nu creăm premise pentru deplasări de populație, mișcări de pe malul drept pe malul stâng. Examinăm posibilitatea ca anumite categorii de cetățeni foarte vulnerabili din partea stângă a Nistrului, în primul rând, cei aflați în terapie intensivă, copii din azil, persoane cu handicap să fie prelați în partea dreaptă și asistați”, a spus Oleg Serebrian.

Referindu-se la faptul că „Gazprom” nu a rezervat volumele lunare necesare, vicepremierul a menționat că concernul rus, totuși, va livra gaze în ultimul moment, iar acum pune presiune pentru a inocula ideea că responsabil de criză sunt Kievul și Chișinăul.

„Nu cred că „Gazprom” nu va livra. Poate fi o pauză, putem fi puși la încercare. Se poate încerca crearea unei stări de neliniște, în ajun de sărbătorilor, de pesimism pe ambele maluri ale Nistrului. Se poate abil inocula societății iarăși de pe ambele maluri ale Nistrului că responsabilitatea pentru situația umanitară creată cade pe umerii Chișinăului, Kievului sau oricui doriți dar nu a „Gazprom”-ului. Noi toți ne dăm că această criză eventuală este creată de către „Gazprom”, de Federația Rusă pentru că atâta timp cât există posibilitatea utilizării acestui trasei transbalcanic este incorect să învinovățești Kievul sau Chișinăul pentru opacitate, lipsă de deschidere etc. (…)Chișinăul în nici un caz nu este interesat să provoace o criză umanitară pe care tot Chișinăul trebuie s-o soluționeze. Avem responsabilitate și pe plan internațional, și juridic, și moral pentru toți acești oameni și în nici un caz nu o să-i lăsam de izbeliște”.

Serebrian a precizat că în acest moment, „Gazprom”-ul poate rezerva gaze de la o zi la alta, însă în acest caz prețul este mai mare.

„Ultima speranță nu moare în această seară. Există și alte posibilități. Se fac rezervări pentru fiecare zi. Singura rută este cea transbalcanică. Cei care au sperat sau mai contează că se mai poate rebranșa sau menține itinerarul prin conductele cu Ucraina au făcut un calcul greșit”.

Distribuie articolul: