Ești jurnalist în presa scrisă? Concepi zilnic articole de impact, dar de fiecare dată cifrele de conversie sunt mici, iar publicul țintă te pierde în tot noianul informativ din oceanul albastru al internetului? Se pare că a venit momentul să faci SEO sau cel puțin să îl înțelegi pe deplin. Agenția digitală SEOLITTE este gata să pună umărul la consolidarea jurnalismului explicativ și îți oferă un ghid de optimizare a unui site de știri.

Până să purcedem la explicarea detaliată a fenomenului SEO, este cazul să menționăm că acesta merge la pachet cu strategia de marketing și de comunicare a instituției jurnalistice. Adică, trebuie făcut în comun cu folosirea restului de instrumente de promovare. În acest fel, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Etapa nr. 1: Crearea unei structuri potrivite pentru indexare

         Iată o fază sine qua non a procesului de optimizare a unui site, deoarece aici se depistează erorile de arhitectură a site-ului și se determină strategia de lucru cu cuvintele-cheie, pe care urmează să o aplice un specialist SEO.  Ne oprim nițel la această etapă, deoarece cronologic este precedată de un alt element vital: analiza cuvintelor cheie. Cuvintele cheie nu sunt altceva decât triggere de conexiune cu motoarele de căutare, respectiv pentru crearea unui conținut valoric amplu, acestea trebuie atent alese și să fie explicit conectate la natura obiectului sau serviciului pe care îl analizează jurnalistul. Funcționează exact ca un flag roșu în mâinile unui toreador (alegoria dintre Google și cuvintele cheie). Google le vede și începe să indexeze conținutul vertiginos.

În mediu, la această etapă se modifică circa 10-50% din structura unui site, actualizându-se rubricile și adăugându-se conținut nou, toate acestea având menirea de a îmbunătăți procesul de indexare pe motoarele de căutare.

Etapa nr. 2: Optimizarea internă a site-ului

Aceasta este etapa cea mai amplă de lucru, deoarece ține de:

  • Scrierea tag-urilor SEO (Title tag-uri, Meta Descrieri, taguri de tip Open Graph) – Meta etichetele unui site trebuie să sune cât mai atractiv, să fie unice pentru fiecare pagină, să conțină cele mai importante cuvinte cheie și să aibă o lungime potrivită.
  • Crearea heading-urilor care au menirea de a evidenția cele mai importante elemente din conținutul paginii și de a indica motoarelor de căutare despre ce este vorba în pagină respectivă. Se recomandă crearea Heading-uilor unice:
  1. Tag-ul H1 – cel mai important titlu de pe pagină;
  2. Tag-ul H2 – al doilea titlu de pe pagină după importanță.

Etapa 3: crearea strategiilor de PR și Brand în SEO Off-page

Ajungem într-o dimensiune importantă, care ține nemijlocit de prezența și veridicitatea, sau validarea unui portal pe Google. SEO este un mecanism bazat pe câștigarea încrederii motoarelor de căutare, respectiv avem nevoie și de dimensiunea offline.

SEO off-page înseamnă creșterea nivelului de popularitate al website-ului, folosind tehnici și instrumente de PR și Link Building. Link Building-ul constă în direcționarea link-urilor și relevante către site-ul care se vrea a fi indexat. La această etapă, se crește vizibilitatea brandului și autoritatea website-ului, prin implementarea diferitelor strategii de Link Building. Respectiv, se scriu articole comerciale și de informare masivă, în care se integrează link-uri active, astfel încât motoarele de căutare să observe interesul publicului și să aducă materialul jurnalistic mai aproape de audiența țintă. Să nu uităm că motoarele de căutare funcționează pe principiul consolidării încrederii, astfel încât îi ia ceva timp (în mediu cam 6 luni), ca să creadă într-un brand nou-nouț, indiferent cât de fiabil ar putea părea.

Din toate cele enunțate mai sus, fiecare jurnalist poate extrage o anume stratagemă de lucru, astfel încât să își aducă munca intelectuală pe piața de produs convenabilă.

Sursa articol: SEO pentru site-urile de știri (SEOLITTE.COM)

Distribuie articolul: