Directorul FBI, Christopher Wray, consideră că virusul Covid-19 „cel mai probabil” a provenit dintr-un „laborator controlat de guvernul chinez”, informează bbc.com.

„FBI considera de ceva vreme că  pandemia a fost cauzată, cel mai probabil de un potențial incident de laborator”, a spus el pentru Fox News. Este prima confirmare publică a investigației realizate de FBI  cu privire la modul în care a apărut virusul pandemic.

China a negat că incidentul a avut loc în laboratorul din Wuhan, considerând că acuzația este defăimătoare. Comentariile lui Wray vin la o zi după ce ambasadorul SUA în China a cerut țării „să fie mai sinceră” cu privire la originile COVID.

În interviul său de marți, Wray a spus că China „a făcut tot posibilul pentru a încerca să zădărnicească și să încurce” eforturile de a identifica sursa pandemiei globale.

„Și asta este regretabil pentru toată lumea”, a spus el.

Unele studii spun că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil pe piața de fructe de mare și animale sălbatice din oraș. Piața se află la 40 de minute de mers cu mașina de un laborator de virusuri, Institutul de Virologie Wuhan, care a efectuat cercetări asupra Coronavirusurilor.

Alte agenții guvernamentale americane au făcut concluzii diferite față de cele ale FBI, cu grade diferite de încredere în constatările lor.

Guvernul chinez nu a răspuns încă comentariilor lui Wray. Cu toate acestea, luni, a respins informațiile din presă conform cărora Departamentul de energie al SUA a evaluat cu „încredere scăzută” că  pandemia a apărut în urma unui incident din laborator. Agenția a spus anterior că este indecisă cu privire la modul în care a început virusul.

Beijingul a făcut, de asemenea, aluzie la o investigație din 2021 a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a numit teoria precum că pandemia ar fi fost provocată de un incident din laborator „extrem de puțin probabilă”.

„Anumite partide ar trebui să înceteze să declare că pandemia COVID ar fi fost cauzată de un incident din laborator, să nu mai defăimeze China și să nu mai politizeze investigația privind sursa virusului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning.

Ancheta OMS a fost profund criticată, iar directorul ei general a cerut de atunci una nouă, spunând: „Toate ipotezele rămân deschise și necesită studii suplimentare”.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele american Joe Biden sprijină „un efort întreg al guvernului” pentru a descoperi cum a început pandemia COVID.

El a adăugat că SUA încă nu are un consens clar cu privire la ceea ce s-a întâmplat.
„Nu am ajuns încă acolo”, a spus el. „Dacă avem ceva care este gata să fie spus poporului american și Congresului, vom face asta”.

Un raport neclasificat, lansat de un oficial de spionaj american de vârf în octombrie 2021, a arătat că patru agenții de informații americane au evaluat cu „încredere scăzută” că pandemia a fost cauzată de un animal infectat sau un virus înrudit.

Propagandiștii chinezi au promovat, de asemenea, o teorie a conspirației care sugerează că coronavirusul a fost produs și s-a scurs din Fort Detrick din Frederick, Maryland, la aproximativ 80 km  nord de Washington DC. Centrul programului de arme biologice din SUA, Fort Detrick găzduiește în prezent laboratoare biomedicale care cercetează viruși, inclusiv Ebola și variola.

Tensiunile în relațiile bilaterale dintre SUA și China au crescut, după ce un balon de spionaj chinez a fost văzut pe spațiul aerian al SUA.

Marți, un grup de parlamentari americani a început o serie de audieri privind amenințarea „existențială” a Partidului Comunist Chinez, aflat la guvernare.

Prima sesiune a Comitetului Selectat al Camerei pentru Concurență Strategică dintre Statele Unite și Partidul Comunist Chinez s-a concentrat pe probleme precum drepturile omului și dependența economiei americane de producția chineză.

Sursa: BBC

Distribuie articolul: