Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, exporturile de înghețată au crescut semnificativ, de la 1 milion de kilograme în perioada ianuarie-mai 2023 la 1,7 milioane de kilograme în primele cinci luni ale anului 2024. Preferințele pentru acest desert variază în funcție de țară, însă consumatorii din Moldova rămân fideli înghețatei clasice.

Una dintre cele mai mari fabrici de înghețată din Republica Moldova exportă anual peste 3.500 de tone din acest desert. De la începutul anului, compania a înregistrat o creștere a exporturilor de peste 40%, scrie tvrmoldova.md.

Denis Bumacov, director comercial: Îngheţata noastră poate fi găsită pe trei continente. În Africa în şapte ţări. Şi din 2023 am reuşit să intrăm pe piaţa europeană. Exportăm în Albania, Kosovo, Lituania, Germania, Grecia anul acesta, deci volumele cresc considerabil.

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi România sunt în topul ţărilor topite după îngheţata din Republica Moldova.

Denis Bumacov, director comercial: Spre exemplu, Orientul Mijlociu foarte mult este axat pe un gust dulce, tot ce este dulce, tot ce este fructat. Partea de Africa merge mai mult pe o variantă mai clasică. Partea de Europa clar aici cere o diversitate foarte mare.

Mădălina Cociu, jurnalist TVR Moldova: Pentru cei mai mulţi oameni din Republica Moldova, îngheţata preferată rămâne cea clasică, plombir, în pahar de vafe, care, spun ei, le aminteşte de copilărie. Republica Moldova a început să exporte îngheţată din anul 2005.

Distribuie articolul: