Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a fost acuzat marți de patru capete de acuzare pentru presupusa sa implicare într-un efort de a inversa rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, în care a pierdut în fața democratului Joe Biden, scrie bbc.com.

Acuzațiile depuse au fost conspirație pentru a frauda țara, conspirație pentru a obstrucționa o procedură oficială, obstrucționare a unei proceduri oficiale și conspirație împotriva drepturilor cetățenilor. Fostul președinte republican a fost citat într-un tribunal din Washington DC, joi, la 16:00, ora locală (20:00 GMT), pentru a se prezenta în fața judecătorului Moxila Upadhyaya. Campania lui Trump a reacționat imediat, numind demiterea „cel mai recent capitol corupt” pentru a se amesteca în alegerile prezidențiale din 2024.

Noile acuzații fac parte din „vânătoarea de vrăjitoare anti-americană”, au spus aceștia, adăugând că „nelegiuirea acestor persecuții împotriva președintelui Trump și a susținătorilor săi amintește de Germania nazistă”.
Rechizitoriul procurorilor susține că, la scurt timp după ziua alegerilor, Trump „a căutat mijloace ilegale” pentru a submina rezultatele alegerilor.

  1. Prima acuzare de conspirație a fost adusă din cauza presupusei folosiri de către Trump a „necinstei, fraudei și înșelăciunii” pentru a frauda Statele Unite.
  2. Al doilea este cel al conspirației pentru a obstrucționa procedurile oficiale și se bazează pe presupusele încercări ale lui Trump în săptămânile de după alegeri de a împiedica ca victoria lui Biden să fie certificată în Congresul SUA și pe afirmațiile sale despre presupusa fraudă electorală.
  3. Al treilea este obstrucționarea unei proceduri oficiale din cauza evenimentelor din 6 ianuarie 2021 din Congresul SUA.
  4. Iar al patrulea este cel al unei conspirații împotriva drepturilor cetățenilor, întrucât ei consideră că Trump a conspirat împotriva dreptului de vot pentru americani și împotriva numărării voturilor acestora.
    „Prin minciuni omniprezente și destabilizatoare despre frauda alegătorilor, [Trump] a vizat o funcție critică a guvernului federal al Statelor Unite”, se arată în rechizitoriu.

Rechizitoriul numește șase complici sau asociați neidentificați ai lui Trump – patru avocați, un oficial al Departamentului de Justiție și un consilier politic – care au fost descriși drept co-conspiratori.

Potrivit procurorilor, acești șase l-au ajutat pe fostul președinte să răspândească afirmațiile false de fraudă a alegătorilor.

Consilierul special care conduce ancheta, numit de Departamentul de Justiție al Statelor Unite, Jack Smith, a spus că „atacul asupra Capitoliului națiunii noastre din 6 ianuarie 2021 a fost un atac fără precedent asupra sediului democrației americane”.

El a continuat spunând că atacul a fost „propulsat de minciuni, minciuni ale inculpatului menite să perturbe o funcție critică a guvernului Statelor Unite”.

„Fraude electorală” și asaltul asupra Capitoliului
Ancheta s-a concentrat pe acțiunile lui Trump în perioada de două luni dintre înfrângerea sa electorală și revoltele de la Washington DC, în care susținătorii săi au luat cu asalt Congresul. Cu privire la acuzațiile lui Trump de fraudă a alegătorilor, procurorii spun: „Aceste afirmații erau false și inculpatul știa că sunt false”.

Ei mai spun că, după ce nu a reușit să-l convingă pe vicepreședintele Mike Pence să încerce să blocheze certificarea Congresului lui Biden ca președinte, Trump a continuat, chiar și în ziua revoltelor, să încerce să păstreze puterea.
„Pe măsură ce a urmat violența, inculpatul și co-conspiratorii au exploatat perturbarea prin dublarea eforturilor de a depune pretenții false de fraudă a alegătorilor și convingându-i pe membrii Congresului să amâne și mai mult certificarea pe baza acestor afirmații”.

Rechizitoriul îi numește și pe numeroși oficiali americani și lucrători de campanie Trump de rang înalt despre care se spune că l-au informat pe președintele în exercițiu că a pierdut și că nu există nicio dovadă de fraudă a alegătorilor.

Zeci de oficiali și consilieri înalți ai administrației Trump au fost intervievați în cadrul anchetei, inclusiv fostul vicepreședinte Pence și fostul avocat Trump Rudolph Giuliani.

Cei care au depus mărturie în fața marelui juriu au spus că au fost întrebați despre eforturile echipei Trump de a organiza liste de „alegători falși” care ar pretinde că l-a învins pe Biden în șapte state de luptă.

Distribuie articolul: