Diana Falca este stabilită de aproape 2 ani în Italia, în provincia Vicenza. Voia să se stabilească în Anglia, unde a și stat  7 luni, dar întâmplarea a adus-o într-o țară istorică și un orășel foarte liniștit. A crescut la Căușeni, dar povestește cu emoție despre sărbătorile pascale, care sunt ceva sfânt pentru ea. 

Îți mai aduci aminte cum erau sărbătorile de Paști în copilărie?

,,Sărbătoarea de Paști pentru mine e ceva sfânt, mereu în sânului familiei. Îmi aduce aminte mult de bunica. Eu eram ajutorul ei la gătit. Biscuiți, hulubași, inclusiv și la vopsitul ouălor tot participam. Atât de mult îmi plăcea să fac asta. La curățenie și datul copacilor cu var la fel eram prezentă.

Însă din toată pregătirea aceasta cel mai tare îmi plăcea să merg la biserică, când stăteam cu toată lumea și așteptam preotul să ne stropească cu apă sfințită. Simțeam o împlinire și bucurie în suflet. Îmi aduc aminte cu nostalgie de aceste momente!’’, a spus tânăra.

Cum se sărbătorește Paștele în regiunea în care te afli?

,,Paștele nostru de cel italian nu aș zice că se deosebește. Aici, să zicem că sunt mai moderni. Ei  cumpără totul, supermarket-urile sunt pline cu Panetoane de diferite feluri, și la ei oul tradițional este cel din ciocolata, la fel și iepurașul de ciocolată nu lipsește de pe masa italienilor.

Desertul popular de Paști se numește „Colomba”. E o prăjitură în formă de porumbel cu migdale si glazură. Italienii nu merg la sfințit. Aceștia au doar o slujbă în seara de Paști. Duminica de Paști ei sărbătoresc cu familia, însă a doua zi în „Lunea Paștelui”, italienii își organizează o excursie, un picnic sau o ieșire în oraș.

Noi oricum sarbătorim în felul nostru și cu bucatele noastre tradiționale. Dar îmi lipsește mult atmosfera de sărbătoare de acasă, în sânul familiei.”

Ce ai spune celor de acasă într-o #ScrisoaredePaști?

,,Prețuiți momentul, păstrați tradițiile, căci asta ne face să simțim cu adevărat această sărbătoare sfântă.”

 

Autor: Vlada Bîzgu, stagiară

Distribuie articolul: