Discuțiile, publice și private, la nivel înalt sau în cercuri neformale despre uniforma școlară continuă. În timp ce autoritățile dau sondaje în care 80% dintre părinți sunt de acord cu introducerea uniformelor, mulți dintre acestea se revoltă în grupuri sau pe rețelele sociale cu privire la prețul înalt al uniformelor, dar și la faptul că această măsură ar fi una cu iz electoral.

Mesajul integral al părintelui indignat, îl vedeți mai jos. Ulterior puteți citi și reacția Ministerului la acest subiect.

„Către ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc
Postez aici acest mesaj poate în așa mod voi obține un răspuns de la ministerul în cauză, altfel din păcate nu este posibil…
Cu viteza luminii se implimentează o nouă “reformă” în educație, uniforma școlară obligatorie. S-au efectuat chestionare anonime) și surpriza tocmai 80% sunt pentru)…Deja în mai multe instituții de învățământ sunt afișate oferte (poza atașată), am calculat pentru băiat mă costă 2.730 lei, doar uniforma, o nimica toată…Doamna Babuc ați menționat că costul uniformelor nu depășește suma de bani pe care părinții o achită în fiecare an pentru a procura haine copiilor. Vă garantez că depășește foarte mult mai ales că mulți părinți de la sate, oraș și chiar eu nu procur atâtea haine, oamenii se îmbracă de la second hand, unde o cămașă pentru elevi costă cel mult 30 lei, iar pantalonii 80 lei și sunt de calitate. Sigur, dacă am fi toți parlamentari, miniștri am purta haine de firmă din străinătate, genți scumpe, pantofi de sute de euro, dar așa suntem niște amărâți care vă umplem vouă buzunarele…Această uniformă obligatorie miroase mai mult a campanie electorală deoarece ați menționat că pentru copiii din familiile social vulnerabile, ar urma să fie alocate ajutor financiar pentru procurarea uniformei, serios??? De ce nu se alocă bani pentru majorarea salariilor cadrelor didactice să nu mai fie nevoiți părinții să achite salarii în plic? Și parcă văd fundația Edelwiess, a primei doamne “Din suflet”, fundația lui Șor împărțind uniforme familiilor sărace în schimbul unui vot, că încă a mai rămas de furat și prostit acest stat…Eu personal nu cred că este de competența Ministerului Educației să-mi socotească mie bugetul familiei și să-mi impună uniforma ca pe un element al diminuării discriminării) Cât nu v-ați strădui să-i îmbrăcați pe toți elevii la fel, nu veți reuși să le potoliți setea, foamea, dorul de părinții care muncesc din greu peste hotare, nu veți elimina suferința, sărăcia, nepăsarea, violența fizică, psihică, emoțională ș.a. Al meu copil merge la școală îmbrăcat decent pantaloni de culoare închisă, cămăși de culoare deschisă și vestă la fel de culoare închisă, 80% din haine sunt de la rude. Eu nu am de gând să procur nici un fel de uniformă, deoarece respectăm dress cod-ul. Spuneți-mi vă rog ce se va întâmpla cu al meu copil dacă nu va purta uniforma impusă de către minister, îi va fi limitat accesul la educație??? Oare nu se încalcă unul din cele mai fundamentale drepturi ale copiilor? Ministerul a luat în calcul și astfel de situații?”, a scris mama, revoltată.

Solicitat de Agora, Ministerul Educației a declarat că inițiativa reprezintă voința unei părți considerabile a societății. Instituția urmează să ia o decizie finală în acest sens în urma consultărilor largi cu reprezentanții comunității educaționale, ai societății civile și cu factorii de decizie.

Totodată, Ministerul Educației menționează că, prin orice decizie adoptată, fiecare copil va beneficia de suportul necesar și va avea acces la educație.

Precizăm că în școlile din Republica Moldova ar putea fi introduse uniforme școlare, cel puțin, la moment, aceasta ar fi dorința a circa 80% dintre elevi, profesori și părinți, conform datelor ministerului de profil. În următoarele săptămâni, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a promis că va iniția dezbateri publice pe acest subiect.