Conform unui studiu publicat săptămâna aceasta de prestigioasa revistă Science, virusul Epstein-Barr (EBV) se face vinovat de apariția Sclerozei Multiple (Christina Applegate și Selma Blair suferă de mai mulți ani de SM), chiar dacă nu toate persoanele infectate dezvoltă boala. Această descoperire este extrem de importantă, întrucât creşte speranţa unei posibile dezvoltări a unui tratament pentru vindecarea bolii ce afectează aproape 2,8 milioane de persoane pe glob. Moderna a anunțat că începe testarea unui vaccin.

Printre vedetele care luptă cu SM se regăsesc Selma Blair și Christina Applegate. Întrebată cum a reacționat când a aflat diagnosticul, Selma Blair a dezvăluit că a plâns, pentru că s-a simțit ușurată. „Nu erau lacrimi de panică, erau lacrimi pentru că mi-am dat seama că va trebui să cedez corpului meu care își pierde controlul. Și m-am simțit și ușurată, deoarece, de când s-a născut fiul meu, am tot avut pusee cauzate de scleroza multiplă și nu eram conștientă de asta”. Cristina Applegate a dezvăluit acum câteva luni că a fost diagnosticată cu SM: „A fost o călătorie ciudată. Dar m-au sprijinit mult oameni pe care îi cunosc, care au şi ei această afecţiune”.

Virusul Epstein-Barr (EBV) este prezent la 90% din adulți și poate provoca şi alte boli, cum ar fi mononucleoza, iar crearea unui vaccin ar putea preveni multe maladii rare și periculoase, transmite science.org.

Ipoteza este studiată de câţiva ani, dar a fost greu de demonstrat în special pentru că virusul este foarte frecvent, iar simptomele bolii nu se manifestă decât după aproximativ zece ani de la infectare.

Acesta este „primul studiu care oferă dovezi convingătoare de cauzalitate”, a spus Alberto Ascherio, autor principal şi profesor de epidemiologie la şcoala de sănătate publică a Universităţii Harvard.

„Este un pas important deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză multiplă ar putea fi prevenite prin oprirea infecţiei cu virusul Epstein-Barr”, a adăugat el, citat într-un comunicat. „Vizarea acestui virus ar putea duce la descoperirea unui leac”.

Cercetătorii au urmărit timp de 20 de ani peste 10 milioane de tineri adulţi înrolaţi în armata americană, dintre care 955 au fost diagnosticaţi cu scleroză multiplă. Potrivit acestei lucrări, riscul de a contracta scleroza multiplă a crescut de 32 de ori după o infectare cu virusul Epstein-Barr, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alţi viruşi, menționează digi24.ro.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford, care au publicat un comentariu asupra studiului în revista Science, alţi factori, ca de exemplu genetica, ar putea juca un rol în dezvoltarea sau nu a bolii.

Scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos central (creierul şi măduva spinării). Ea determină o perturbare a sistemului imunitar care atacă mielina, teaca folosită pentru a proteja fibrele nervoase.

Evoluând prin recurenţe, boala este foarte variabilă de la un pacient la altul, dar poate duce la sechele şi este una din cauzele frecvente de handicap la adulţii tineri.

Compania americană Moderna a anunţat săptămâna trecută că a început studiile clinice pe oameni a unui vaccin împotriva virusului Epstein-Barr.