„Considerăm că aceste declarații reprezintă o intervenție în afacerile Administrațiilor Publice Locale, iar primăria nu este legal obligată să desfășoare multe dintre acțiunile enumerate de ministru.” Primăria Chișinău a emis această declarație după ce Comisia pentru Situații Excepționale la nivel național a revocat astăzi, pe 31 ianuarie, dispoziția prin care CSE Chișinău declarase stare de urgență în domeniul educației în capitală.

„Ministrul a făcut declarații politice cu privire la activitatea primăriei și CMC, pe diverse subiecte, ceea ce nu ține de atribuțiile ministrului. Calificăm aceste declarații ca imixtiune în treburile Administrațiilor Publice Locale, iar primăria nu este obligată conform legii în multe acțiuni enumerate de ministru.

Calificăm aceste acțiuni prin folosirea puterii drept presiuni asupra autonomiei locale.

Referitor la alte decizii ale Primăriei Chișinău, vom anunța ulterior”, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Ion Ceban, Natalia Ixari.

La data de 31 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale la nivel național a revocat decizia prin care CSE Chișinău a declarat stare de urgență în domeniul educației în capitală. De asemenea, a fost anulată și hotărârea prin care a fost retras ordinul ministrului Educației privind încetarea raporturilor de muncă cu șeful Direcției Educației a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi.

Ion Ceban, primarul general, comunică că CSE Chișinău a identificat o situație excepțională în domeniul educației și ilegalități în ordinele emise de ministrul Educației în privința Șefului Direcției Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi. Edilul a subliniat că aceste acțiuni, alături de altele inițiate de PAS, nu pot fi considerate standarde europene sau pași către integrarea în Uniunea Europeană.

Andrei Pavaloi, șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău, a fost destituit, fiind înlocuit de Veronica Negrei. Ministrul Educației, Dan Perciun, a afirmat că numirea lui Pavaloi a încălcat prevederile legale.

Distribuie articolul: