Un scandal care are în centru vaccinul produs de o companie de biotehnologie chineză a stârnit reacţii puternice din partea liderilor politici şi a cetăţenilor. Asta poate afecta ambiţiile Beijing-ului de a juca un rol mai important pe piaţa farmaceutică mondială, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Acţiunile la burse ale producătorilor de vaccinuri şi ale companiilor de biotehnologie din China au scăzut puternic luni, după ce premierul Li Keqiang a criticat compania „Changsheng Biotechnology” pentru neregulile semnalate cu privire la activitatea acesteia şi a cerut acţiuni urgente.

Apelul său vine după ce s-a descoperit că „Changsheng” a falsificat documentele de producţie ale vaccinului său antirabic, administrat copiilor începând de la vârsta de trei luni – acţiuni care subliniază dificultăţile cu care se confruntă China atunci când vine vorba de promovarea imaginii sale de cel de-al doilea producător la nivel mondial din industria farmaceutică.

După izbucnirea scandalului la începutul acestei luni, autorităţile au solicitat companiei să oprească producerea vaccinului şi să recheme produsele, chiar dacă nu au existat relatări despre persoane care au avut de suferit în urma administrării vaccinului, citează Agora.md.

Cazul a devenit viral în China unde sensibilităţile privind siguranţa alimentară şi a medicamentelor sunt foarte mari după o serie de scandaluri în ultimii zece ani.

Într-o declaraţie publicată duminică seară pe site-ul Guvernului, premierul Li a cerut o anchetă imediată în acest caz şi pedepsirea severă a companiilor ş persoanelor implicate, subliniind că publicul are nevoie de informaţii clare.

Potrivit Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din China, „Changsheng” a contrafăcut rapoarte privind producţia şi verificarea produselor şi a schimbat arbitrar parametrii procesului – „încălcând grav” legea.

„Changsheng” şi-a cerut scuze pentru nereguli şi a precizat că suspendarea vaccinului va avea un impact semnificativ asupra finanţelor sale.

Nu este însă prima dată când la „Changsheng” se constată nereguli. O autoritate locală a dezvăluit vineri că anul trecut compania a vândut 252.600 de vaccinuri DTP (împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive) care nu respectau standardele.

Distribuie articolul: