Scăderea dorinței sexuale poate afecta serios viața de cuplu. Deși cauzele din care experimentezi lipsa dorinței sexuale pot fi, de multe ori, ușor diagnosticate și tratate, o mare parte din femei evită să rupă tăcerea în ceea ce privește subiectul dat.

Ba mai mult, lipsa dorinței sexuale poate să ducă la sentimentul de vină că nu mai dorești să îți satisfaci partenerul de viață, de unde apare și presiunea pe care o simți vizavi de acest aspect. Vrem să știi că nu este nimic anormal ceea ce ți se întâmplă. Vârsta, tratamentul hormonal, menopauza, sarcina, alăptarea, adăugarea câtorva kg în plus, stresul- toți acești factori contribuie direct la scăderea libidoului și toate ne confruntăm cu aceste momente de-a lungul vieții.

Noi am studiat părerile mai multor specialiști, dar și experiențele reale ale femeilor ce s-au confruntat sau se confruntă cu lipsa dorinței sexuale și am adunat în acest articol câte ceva ni s-a părut important de știut.

Deci, scăderea libidoului poate avea la bază cauze fizice, dintre care cele mai frecvente ar fi:

  1. Durerile din timpul actului sexual – fenomen ce poartă denumirea de dispareunie;
  2. Tratament medicamentos – aici un mare rol îl joacă mai ales antidepresivele care inhibă serotonina;
  3. Oboseala sau stresul zilnic;
  4. Bolile sau intervențiile chirurgicale – cancerul, diabetul zaharat, bolile neurologice sau careva operații ginecologice pot cauza scăderea apetitului sexual feminin.

O altă categorie de motive din care nu mai ai chef de sex sunt legate de modificările hormonale din corpul tău. S-ar evidenția două mari etape în viața femeii când apar cele mai intense fluctuații hormonale:

  1. Sarcina și alăptarea. Aici m-aș opri nu atât la modificările hormonale importante din interiorul corpului tău la aceste etape, cât la ceea că odată cu sarcina, nașterea și îngrijirea ulterioară a unui bebeluș te simți epuizată, obosită și suprasolicitată. Dacă se mai adaugă și o depresie postnatală nici nu poate fi vorba de chef de sex. Sau dacă ne gândim la faptul că corpurile noastre trec prin niște schimbări nu tocmai estetice, nu mai apare întrebarea de ce nu-ți arde de intimitate cu partenerul de viață.
  2. În această perioadă nivelul de estrogeni scade dramatic, ceea ce duce la o insuficientă lubrifiere a vaginului, motiv din care apare durerea în timpul actului sexual. Să ne amintim, însă, și de fonul emoțional- o mare parte din femeile aflate la menopauză experimentează un dezechilibru emoțional și chiar stări depresive.

Nu în ultimul rând aș dori să menționez că libidoul poate scădea inclusiv din motive psihologice și prezența unor probleme în cuplu. Dacă te confrunți cu un dezechilibru emoțional, caută mai adânc motivele care te fac să te simți așa. Per general, cauzele ar putea fi următoarele:

  1. Imaginea de sine nesatisfăcătoare și subestimarea persoanei proprii;
  2. Stresul, depresia sau alte tulburări neurologice;
  3. Experiențele sexuale negative, abuzul fizic sau emoțional;
  4. O problemă de cuplu sau faptul că pur și simplu există o relație toxică între voi doi.

Deci, când te adresezi la medic? Atunci când scăderea dorinței sexuale se manifestă și îți afectează viața pe termen lung, când simți că aceasta este o problemă ce te deranjează și îți cauzează consecințe neplăcute de ordin psihologic, când vrei să revii la starea în care te bucurai de o viață sexuală sănătoasă și regulată.

În dependență de particularitățile cazului tău, medicul sexolog sau ginecolog te va ajuta să îți rezolvi această problemă. Nu ar fi de prisos dacă ai apela și la serviciile unui psiholog sau chiar să mergi cu partenerul la ședințe de psihoterapie de cuplu.

Important este să te simți confortabil și să vorbești deschis despre aspectele acestei probleme, căci numai prin comunicare și efort comun vei putea s-o rezolvi.

Distribuie articolul: