Proiectul Mămica Alăptează face 6 ani de la fondare. Pornit de o mamă cu multe întrebări și nevoi în alăptarea copilului său și două consultante în alăptare care cunoșteau problemele femeilor – proaspăt devenite mame și nu doar, Mămica Alăptează numără astăzi mii de cupluri mamă-copil asistate. De menționat că, pe lângă asistența și multiple seminare online și face-to-face, proiectul a ajuns să aibă consultante recunoscute de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și șase ediții frumoase de celebrare a Săptămânii Mondiale a Alăptării.

Proiectul și-a propus să susțină mamele pentru a alăpta cât mai mult posibil bebelușii lor, dar și în multiplele situații de criză sau probleme cu care acestea se confruntă în procesul de alimentație naturală la sân.

Natalia Zabudskaya, consultantă în alăptare, instructor pilates și pregătire pentru naștere: „Zi de zi multe mame au nevoie de ajutor la alăptare, mai ales în primele zile după naștere, sau pur și simplu trebuie să fie liniștite și asigurate că stările pe care ele le trăiesc sunt absolut normale. Și organizația Mămica Alăptează ajută în acest sens. Vreau să vă doresc să continuați să aduceți bunătate și raze de fericire oamenilor.”

Una dintre fondatoarele proiectului, Olga Gutium, pe atunci una dintre puținele consultante în alăptare din țara noastră, este de doi ani expert și consultant în alăptare al Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova. Menționăm că acesta este unul dintre dezideratele de bază ale OMS, susținând alimentația la sân a bebelușilor cel puțin în primele șase luni de viață. Și Alina Șmurun este din primul an alături de echipa proiectului, realizând consultații gratuite în mai multe maternități din țară.

Olga Gutium

Alina Șmurun, prima consultantă în alăptare în Moldova, co-fondatoarea proiectului Mămica Alăptează: „Sunt recunoscătoare proiectului pentru creșterea mea profesională și personală. Mulțumită Mămica Alăptează, am devenit specialistul care sunt acum, am trecut la un alt nivel. Iar acest proiect ne-a adus împreună ca colegi și a făcut posibilă lucrul și comunicarea mai eficientă.”

Proiectul a ajuns la moment să numere cinci consultante în alăptare, gata să intervină promt pentru nevoile fiecărei mame care alăptează sau vrea să înceteze blând acest proces și un manager de proiect. Consultantele au realizat numeroase consultații gratuite în maternitățile țării, atât în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării (prima săptămână din august, anual), cât și în alte perioade, până la pandemia de coronavirus.

Nata Levițchi, coordonatoarea proiectului: „Mămica Alăptează a apărut în vața mea când era însărcinată, nici nu știam atunci că voi face o echipă cu cele două co-fondatoare a proiectului, Olga Gutium și Alina Shmurun și cu celelalte consultante în alăptare care au aderat mai târziu. Am intrat în echipă într-un moment de impas personal. De atunci echipa Mămica Alăptează este mai mult decât o ocupație – este parte din mine. Am organizat seminare, webinare și evenimente frumoase offline, am făcut cunoștință cu businessuri prietenoase alăptării aici în Moldova, dar cel mai important – am ajutat și ajutăm în continuare părinți să îmbrățișeze tot ce e natural, eco, să-și înțeleagă copiii și să devină părinți conștienți.”

Proiectul „Mămica Alăptează, în cifre:

  • 6 ani de proiect cu activitate zilnică pe Social media, mesaje și consultații zilnice;
  • 5 consultante în alăptare + 1 manager de proiect;
  • Peste 23 de mii de cupluri mamă-copil asistate (Consiliere online, la telefon, la domiciliu);
  • 6 cele mai frumoase și interactive ediții de Săptămâna Alăptării, organizate în Moldova (inclusiv Marșul Alăptării);
  • 1 an de voluntariat și consilieri gratuite în maternitate din cadrul Institutului Mamei și copilului (timp cumulativ);
  • Seminare săptămânale pe 12 teme, începând de la pregătirea pentru naștere, alăptare, terminând cu relații și sex în cuplu după nașterea copilului;
  • Grupul de susținere Mămica Alăptează – comunitatea mamelor care susțin alăptarea și se ajută reciproc – peste 10 mii de membre în comunitatea din Facebook;
  • Peste 200 de seminare și webinare gratuite, organizate în toată țara.

Găsește mai multă informație despre alăptare pe MamicaAlapteaza.md
Găsește consultanță online și suport permanent pe pagina de Facebook sau Instagram a proiectului

Echipa „Mămica Alăptează”, august 2018