Se spune că de sărbători nicăieri nu-i mai bine ca acasă, fapt confirmat de un sondaj realizat de compania Magenta Consulting. Potrivit cercetării, 87% dintre cetățenii R. Moldova sărbătoresc Paștele acasă – cu familia, rudele sau prietenii, în timp ce 11% merg la țară sau în ospeție.

Cei care nu stau acasă de Paște sunt în mare parte din mediul urban (41% sunt din Chișinău), iar ¾ au vârsta de până la 50 de ani, notează AGORA.md.

Pe de altă parte, 69% dintre persoanele care sărbătoresc acasă sunt din sat. O mare parte (61%) nu au copii minori la întreținere – deci, au mai multă energie pentru a face pregătirile necesare.

Mâncăm sfințit și ciocnim ouă

În timp ce în Statele Unite tradițiile pascale constau în dăruirea coșurilor cu dulciuri sau a iepurilor din ciocolată și în „vânătorile de ouă”, multe dintre obiceiurile de Paște de la noi sunt legate de mâncare. În primul rând, mâncăm sfințit de dimineață, apoi ciocnim ouăle la masa de sărbătoare – și nu vorbim aici despre cum începe duminica de Paște pentru un moldovean tipic. Acestea sunt două cele mai des menționate obiceiuri pascale în Moldova. În top se mai află spălatul feței de dimineață cu ouă roșii, mersul la biserică pentru a sfinți bucatele, dar și participarea la slujba din noaptea Învierii – menționată de către 61% dintre respondenți. 62% obișnuiesc să coacă pască sau cozonac în familie și tot atâția – să aducă lumină sfântă în casă. Cu toate că este un obicei mai puțin întâlnit, 19% dintre respondenți au spus că în ziua de Paște obișnuiesc să iasă la natură sau la un picnic. Majoritatea dintre aceștia au vârsta de până la 50 de ani și sunt din mediu rural.

Fiecare sărbătorește în felul său, important e să se simtă bine și împlinit. Paștele este o sărbătoare de suflet și o oportunitate de a te conecta cu cei dragi, așa că vă dorim să aveți sărbătoarea pe care v-o cere inima – cu sau fără ouă roșii. Să știți, însă, că o bătălie de ciocnire a ouălor chiar este veselă, mai ales dacă ieși învingător.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 420 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 5%. Datele au fost colectate prin telefon în perioada 26 martie-15 aprilie 2019.

 

Distribuie articolul: