Ei nu doar sunt excesiv de răsfățați - ei au pierdut controlul limitelor, iar părinții lor pe cel al banilor pe care îi „pompează” în ei. Copiii de bani gata pun în mare pericol viitorul societății, ei pot fi de departe observați, din prima și, de obicei se întrețin cu același tipaj de copii ca și ei. Psihologii au și unele explicații în ceea ce îi privește.

Să vedem care sunt principalele probleme care distrug caracterul „copilului de bani gata”:

„Încă de la naștere primește cadouri, gadgeturi, haine, dulciuri și orice își dorește. De fapt, greșeala constă în faptul că primește mai mult decât își dorește, fără să se păstreze un echilibru între ceea ce i se cere și ceea ce i se oferă. Grădiniță și școală sunt de obicei particulare. Elementele negative sunt constituite de alți copii de bani gata, de la care învață comportamentul „de fițe”. De fapt, învață să ceară fără să ofere prea mult în schimb, doar pentru că părinții au și trebuie să-i ofere. Peste 90% dintre cei care învață în școli private se comportă astfel. O bună parte dintre profesorii și educatorii din școlile private știu că depind de taxele achitate de părinții acestor copii. Din acest motiv nu doresc să-i streseze prea tare, ceea ce nu-i lasă pe acești copii să învețe ce înseamnă autoritatea.”, explică psihoterapeutul român Constantin Cornea.

Facultatea

„De obicei facultatea este aleasă într-o țara străină. Pentru că părinții nu s-au ocupat până acum de copil și pentru că dă bine să se laude, în mediul lor de prieteni, cu prețul plătit pentru anii de studii în străinătate. Avem două tipuri de Universități: Exclusiviste, unde de obicei copilul nu face față, datorită pregătirii școlare precare de până acum. Aici ajunge să fie marginalizat de profesori și trecut cu greu sau rămânând veșnic repetent, până ajunge să fie exmatriculat. Doar cei care înțeleg repede cum merg lucrurile și se pun pe învățat reușesc ulterior să-și construiască un viitor. Al doilea model este cel al universităților care nu au foarte multe pretenții, unde se repetă modelul românesc. Taxele contează și elevii sunt trecuți prin școală ca gașca prin apă”, mai exemplifică psihoterapeutul.

Relația cu părinții

Aici psihologul oferă doar câteva repere pentru care relația dintre copiii de bani gata și părinții lor este una care numai relație nu poate fi numită.

1. Încă de la nașterea copilului, aceștia sunt de obicei ocupați (sau doar se prefac că sunt), lăsând în seama bonei, grădiniței, școlii și profesorilor privați educația propriilor copii.

2. Oferă copilului cadouri fără să le ceară în schimb rezultate.

3. Încărca programul copilului cu activități din cauza propriilor frustrări sau pentru a epata. Astfel, copilul ajunge să aibă un program extrem de încărcat cu: limbi străine, pian, chitară, ore de actorie, dans, călărie etc., ceea ce duce la o maturizare forțată, la o motivație precară și în cele din urmă la lipsă de implicare în orice activitate.

4. Timpul petrecut de părinți cu copilul este extreme de limitat. Valorile, normele, sentimentele, joacă, sportul, activitățile comune învățate în relația cu părinții sunt aproape nule. Din acest motiv, mai târziu, copilul nu are sentimente față de părinți.

5. Comportamentele învățate de la părinți: „comportamentul de fițe”, dorință de a epata, aroganța, lipsă de scrupule. Alcoolismul la vârste fragede, drogurile, grupurile rău famate, dorință de a „trage un tun în afaceri”, pentru că le lipsește răbdarea de a crește o afacere. Toate acestea sunt comportamente pe care le vede la părinți de mic și le imită în consecință”, spune Constantin Cornea.

Este copilul de bani gata fericit?

„Din punctul de vedere al celor care îl urmărește din exterior, da. Pentru că are tot ceea ce-și pot dori; Din punctul meu de vedere și din discuțiile lungi purtate cu aceștia, nu. Pentru că mulți nu au limită în ceea ce privește: implicarea sentimentală, cheltuielile, comportamentele sociale, comportamentele în familie”, mai lămurește psihoterapeutul român.

De ce nu au limită?

„Pentru că la vârsta copilăriei, când ar trebui să învețe ce înseamnă autoritatea parentala sau autoritatea profesorilor, părinții lipsesc din peisaj, iar profesorii sunt plătiți să-i facă pe plac. Iar mai apoi, atunci când greșește în societate (conduce sub influența alcoolului, face scandal, se ia la bătaie) sunt plătiți polițiștii, avocații etc. pentru ca tânărul să nu sufere”, spune specialistul.

„În concluzie, „copilului de bani gata”, care eșuează social, îi lipsesc dragostea și autoritatea parentală. Iar banii, cadourile și fițele sunt în exces.

„Copilul de bani gata” care se realizează are dragoste, iar planul de dezvoltare nu este nici sufocant, nici de fițe”.

Ce poate face un psihoterapeut?

„Specialistul îl poate ajuta cum să treacă peste traumele copilăriei, cum să-și reconstruiască relația cu părinții, cum să-și aleagă prietenii, cum să-și construiască o carieră, cum să conducă afacerile familiei alături de părinți și cum să-și formeze o relație de cuplu solidă, bazată pe sentimente și valori adevărate. Toate acestea, precum și multe altele, pentru a reuși să-și reconstruiască viață și pentru a nu face aceleași greșeli pe care le-au făcut părinții lui”, spune Constantin Cornea.