Republica Moldova nu plănuiește să reducă săptămâna de muncă la patru zile, așa cum au făcut-o mai multe țări europene, afirmă ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

 

Oficialul a menționat, pentru Radio Moldova, că productivitatea angajaților este esențială, iar aceasta nu poate fi măsurată în funcție de timpul petrecut la locul de muncă.

„Suntem într-o economie care este bazată pe servicii, pe tehnologii informaționale, iar asta înseamnă că unitatea de măsură privind timpul petrecut de cineva la locul de muncă este mai puțin relevantă. Ceea ce este relevant e ca salariații să fie productivi. Dacă anumiți agenți economici doresc să-și organizeze timpul avînd patru zile de muncă pe săptămînă, pot s-o facă și este mai importantă productivitatea colegilor mei din echipă decît timpul petrecut la muncă. Guvernul nu va reglementa și nu va impune angajatorilor din R. Moldova un model legat de stabilirea a patru zile de muncă pe săptămînă”, a declarat ministrul Buzu.

 

Alexei Buzu a adăugat că, în prezent, legislația permite companiilor private să-și organizeze munca în acest fel, cu o condiție – să fie respectate drepturile salariale ale angajaților. Mai exact, Codul muncii nu interzice companiilor să aplice o durată redusă a săptămînii de lucru, important e ca ziua de muncă să nu depășească zece ore.

Prima țară din Europa care a legiferat trecerea la săptămîna redusă de lucru a fost Belgia, în anul 2022. Modelul a fost testat și în Portugalia, iar unul similar este implementat cu succes de cîțiva ani în Marea Britanie.

Anul trecut, guvernul polonez și-a anunțat intenția de a opera modificări la Codul muncii pentru a micșora timpul de lucru fie prin introducerea unei săptămîni de muncă de patru zile, fie a unei zile de muncă de șapte ore, înainte ca mandatul actualului executiv să se încheie în 2027, mai scrie Radio Moldova. În România, doar patru din zece companii ar accepta un asemenea program.

Distribuie articolul: