Șefa statului, Maia Sandu, a făcut declarații de presă, în legătură cu ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc sâmbătă, 24 septembrie.

„La ședința consiliului Suprem de Securitate de sâmbătă instituțiile responsabile au raportat despre schimbările care pot surveni în regiune și în special în Republica Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială.

Am discutat potențialele consecințe ale escaladării conflictului militar în Ucraina, inclusiv riscurile incidentei nucleare. Raportorii s-au referit la mai multe categorii riscuri:

  • creșterea fluxului de refugiați;
  • întreruperea furnizării gazelor naturale;
  • perturbarea furnizării energiei electrice;
  • exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini pentru provocarea destabilizării”, a spus președintele.

Consiliul Suprem de Securitate a aprobat o serie de recomandări inclusiv creșterea vigilenței și actualizarea planului de acțiuni corespunzător noilor riscuri, monitorizarea mai riguroasă a situației în regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă.

„În prezent, riscul de folosirea armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context, s-a recomandat guvernului să verifice gradul de pregătire al instituțiilor și al populației pentru eventuale consecințe ale incidenței nucleare. Totodată, să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situație de accident nuclear. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Există și riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării; pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei R. Moldova pentru aceia cu cetățenia R. Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului”, adaugă Maia Sandu.

CSS a aprobat o serie de recomandări, inclusiv creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni corespunzător noilor riscuri.

„La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia R. Moldova fără cetățenia Federației Ruse și se înrolează de partea agresorului. Am solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Rusia în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor R. Moldova, rezidenți în Federația Rusă în cadrul mobilizării”, a mai spus ea.

Distribuie articolul: