Rusia este amenințată cu sancțiuni după decizia sa de a recunoaște republicile separatiste din estul Ucrainei. Comisia Europeană propune măsuri de mare anvergură, informează Spiegel. Un proiect prezentat statelor membre prevede interzicerea tranzacțiilor cu obligațiuni guvernamentale rusești pentru a îngreuna refinanțarea statului rus. În plus, mai multe sute de persoane și companii vor fi adăugate pe lista de sancțiuni a UE.

În cazul în care persoanele, organizațiile și societățile sunt incluse pe lista de sancțiuni a UE, toate activele lor din UE sunt înghețate. În plus, persoanele incluse pe listă nu mai au voie să intre în UE și nu se mai pot desfășura afaceri cu persoanele în cauză.

Dacă sancțiunile vor fi adoptate în forma propusă, vor fi afectați aproximativ 350 de membri ai parlamentului rus care au votat pentru recunoașterea de către Rusia a autoproclamatelor republici populare Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, dar și băncile din estul Ucrainei. De asemenea, reglementările UE privind liberul schimb cu Ucraina nu se vor mai aplica teritoriilor din est, scrie agora.md

Consiliul de Miniștri al UE trebuie să decidă în ultimă instanță cu privire la toate sancțiunile. Decizia poate fi luată, de asemenea, prin procedură scrisă. Se așteaptă ca miniștrii de externe să convină asupra procedurii exacte în cadrul unei reuniuni speciale care va avea loc la Paris.

Amintim că Germania a suspendat procesul de certificare pentru Nord Stream 2. Cancelarul Olaf Scholz a declarat la Berlin că a cerut Ministerului Federal al Economiei să ia măsurile administrative necesare pentru a se asigura că, deocamdată, nu poate avea loc nicio certificare a gazoductului.

Distribuie articolul: