40 de cetățeni moldoveni, care au refuzat să prezinte date la Recensământ, au primit notificări la domiciliu că riscă amenzi. Ulterior, 22 dintre aceștia și-au schimbat opinia și au acceptat să fie recenzați. Aceste informații au fost furnizate de reprezentanții Biroului Național de Statistică (BNS).

 

Recent, în mediul online a circulat o fotografie cu o notificare primită de un cetățean din partea Biroului Național de Statistică (BNS). Instituția i-a trimis un proces-verbal cu privire la contravenție, după ce acesta ar fi refuzat să prezinte date la Recensământ, scrie newsmaker.md

În notificare se arăta că, potrivit deciziei de sancționare, persoanei respective i s-a aplicat o sancțiune contravențională în mărime de 2.500 de lei. Totodată, persoana a informat că „este în drept să achite jumătate din amenda stabilită dacă o plătește în cel mult trei zile lucrătoare de la data aducerii la cunoștință a deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale”.

De asemenea, persoana a fost informată că, „în caz de ignorare” sau dacă „va da dovadă de o neexecutare a prezentei notificări”, procesul-verbal cu privire la contravenție va fi transmis spre executare silită la Executorul judecătoresc după competența teritorială.

Drept urmare, echipa Newsmaker.md a solicitat mai multe detalii de la BNS cu privire la amenzile aplicate în cadrul Recensământului. Așadar, directorul general adjunct al Biroului, Diana Bîrsa, a declarat că în cazul refuzului cetățeanului de a fi recenzat este demarată procedura contravențională, în temeiul art. 330 din Codul contravențional, de către agenții constatatori.

„Potrivit art. 330, refuzul executării, neexecutarea sau executarea necorespunzătoare de către respondenți și deținătorii surselor de date administrative a obligațiilor prevăzute de lege privind prezentarea datelor, neprezentarea în termen a datelor agregate sau a celor individuale, inclusiv a datelor cu caracter personal, în scopul producerii statisticilor oficiale, precum și prezentarea de date eronate ori în volum incomplet, cu excepția informației privind convingerile ideologice, apartenența politică, antecedentele penale, sănătatea şi viața intimă ale persoanei fizice, se sancționează cu amendă de la 20 la 50 de unități convenționale (1.000 de lei până la 2.500 de lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale (1.500 de lei până la 3.000 de lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 50 la 80 de unități convenționale (2.500 de lei până la 4.000 de lei) aplicată persoanei juridice”, a declarat Diana Bîrsa.

Totodată, aceasta a precizat că procedura contravențională nu este demarată de către BNS și aplicată imediat refuzului persoanei de a fi recenzat, dar ca urmare unui proces de vizitare a gospodăriei de minimum cinci ori de către recenzor și ulterior notificarea prealabilă în scris de participare la recenzare.

Potrivit Dianei Bîrsa, BNS întreprinde toate acțiunile în vederea recenzării persoanelor și se iau toate măsurile posibile întru evitarea situațiilor care pot duce la aplicarea măsurilor de constrângere. De asemenea, conform ei, este important faptul că, în urma acțiunilor întreprinse de personalul temporar de Recensământ în colaborare cu șefii Centrelor regionale pentru statistică, persoanele care au fost notificate și-au schimbat opinia și au dat acordul de furnizarea datelor. La moment, din 40 de persoane notificate, 22 au fost recenzate.

De menționat că pe data de 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până la 7 iulie, circa 4.000 de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivel de educație, ocupație etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima dată în istoria Recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

Distribuie articolul: