Laureaților celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Voluntarilor le-au fost înmânate trofeele și diplomele în cadrul Galei de Premiere, desfășurată în data de 5 decembrie 2020 de Ziua Internațională a Voluntariatului. 

Ieri s-a celebrat voluntariatul în semn de recunoaștere a contribuțiilor semnificative ale voluntarilor de pretutindeni pentru dezvoltarea durabilă și pacea din întreaga lume. Apreciem puterea voluntariatului fiind un catalizator pentru schimbare și construirea unui viitor mai bun pentru societatea Republicii Moldova și declarăm cu siguranță că „Voluntarii fac diferența!”, iar Festivalul Voluntarilor este un proiect pentru voluntari, despre voluntari și în cinstea voluntarilor.

În cadrul evenimentului au fost premiați cei mai activi voluntari ai anului 2020 în 4 categorii de nominalizări: voluntarul/voluntara anului, coordonatorul/coordonatoarea de voluntari al anului, proiectul de voluntariat al anului, structura care implementează activități de voluntariat.

Inaugurarea oficială a Galei de Premiere a fost onorată de prezența dlui Ivan Gheorghiu, Secretar de stat în domeniul tineretului și sportului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetări și dnei Aliona Plăcintă, director al Fundației pentru Educația Non-Formală, precum și reprezentanții partenerilor proiectului: dna Ludmila Botnar, director al Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, dl Vadim Rotaru, șeful al departamentului resurse umane/ comunicări corporative, Metro Cash&Carry Moldova, dl Nicolai Railean, directorul al Centrului Republican al Voluntarilor, dl Dumitru Juraveli, președinte al Rețelei Naționale a Consiliilor Locale de Tineret din Moldova.

Timp de 4 luni, au fost aplicate dosare din toate colțurile țării, experiențe de succes ale voluntarilor, instituțiilor gazdă a activității de voluntariat, ONG-urilor, grupurilor de inițiativă și companiilor private, care au realizat și susținut acțiuni de voluntariat pe parcursul anului 2020.

Conform totalurilor, comisia de jurizare a identificat câștigătorii, după cum urmează:

Secțiunea I Voluntara/voluntarul anului:

  • în domeniul educație și instruireStoica Dumitru;
  • în domeniul artă și cultură – Foltica Rodica;
  • în domeniul social și comunitar – Luchița Alina;
  • voluntara Vârstei de aur (50+) Pijevscaia Antonina.

Secțiunea II Coordonatorul/coordonatoarea de voluntari al anului:

  • locul IRailean Nicolai;
  • locul II – Atamuratov Marina;
  • locul IIICazacu Rodica.

Secțiunea III Proiectul de voluntariat al anului:

  • în domeniul educației și instruireStorytelling;
  • în domeniul social și comunitarOriginile Milei;
  • proiectul de voluntariat pe timp de carantină în contextul pandemiei de COVID-19Împreună Împotriva COVID-19.

Secțiunea III Structura care implementează activități de voluntariat:

– Cea mai activă instituție gazdă a activității de voluntariat acreditată, care implementează activități de voluntariat în Republica Moldova – Centrul Național Anticorupție;

– Cea mai activă organizație/instituție care implementează activități de voluntariat în Republica Moldova – Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova;

– Cel mai activ grup de inițiativă care a implementat activități de voluntariat pe parcursul anului –  Consiliul Raional de Tineret Ialoveni;

– Cea mai activă companie care implementează acțiuni de voluntariat corporativ în Republica Moldova – EduJoc S.R.L.

Cu o inițiativă mai deosebită au venit organizatorii proiectului în acest an recrutând „Ambasadori ai Festivalului Voluntarilor” în peste 20 de raioane a țării. Premiul pentru cei mai activi Ambasadori a fost oferit pentru Victor Babcinetchi și Andreea Onuțu.

Fundația pentru Educația Non-Formală a oferit de asemene o mențiune pentru inițiativele frumoase  ale Grupul de inițiativă Voluntarii din Coștangalia, coordonatoare, Hariton Mariana.

Echipa de organizare e proiectului aduce sincere mulțumiri tuturor voluntarilor, instituțiilor gazdă a activității de voluntariat, ong-urilor, grupurilor de inițiativă și companiilor, care continuă să dăruiască din suflet pentru suflet și o lume mai bună. Voluntarii fac diferența – Noi facem diferența!

Menționăm că Proiectul „Festivalul Voluntarilor – 2020” este implementat de Fundația pentru Educația Non-Formală, cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării în cadrul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret 2020.

Partenerii evenimentului sunt Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO; Metro Cash&Carry Moldova; Centrul Republican al Voluntarilor; Rețeaua Națională a Consiliilor Locale de Tineret. Și parteneri media diez.md, youth.md, profesor.md.