Consiliul Justiție și Afaceri Interne a votat în favoarea eliminării taxelor de roaming pentru cetățenii Republicii Moldova, ca parte a Acordului de asociere UE – Republica Moldova. Această decizie a fost luată în urma adoptării unei propuneri de includere a serviciului de roaming în acest acord de către Comisia Europeană.

Conform acestei hotărâri, începând cu 1 ianuarie 2024, cetățenii moldoveni care vizitează țările UE vor putea să utilizeze telefoanele lor mobile la aceleași tarife ca și acasă, în timp ce călătorii din UE vor avea aceleași drepturi când se află în Republica Moldova.

Includerea Republicii Moldova în conceptul “roam like at home” al UE reprezintă o etapă crucială în Planul de acțiuni prioritare UE-Republica Moldova, care a fost stabilit în iunie 2023. Acest plan are ca obiectiv promovarea unei piețe unice profunde și cuprinzătoare între UE și Republica Moldova (DCFTA) și consolidarea integrării țării în piața unică a UE.

Această măsură a venit în urma unei declarații comune din 31 mai a operatorilor de telecomunicații din UE și din Republica Moldova, care s-au angajat voluntar să reducă tarifele de roaming începând cu 1 ianuarie 2024, cu sprijinul Comisiei Europene.

Distribuie articolul: