Mai multe videoclipuri postate pe rețelele sociale afișează moralul scăzut al forțelor ruse. Câțiva recruți ruși, mobilizați ca urmare a decretului dat de Vladimir Putin, au apelat o linie telefonică specială pentru a verifica cum să se prede în siguranță înainte de a fi chemați în prima linie, a declarat Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt în Ministerul ucrainean al Apărării, relatează Daily Mail.

Potrivit sursei citate, în câteva videoclipuri postate pe rețelele sociale, au fost surprinse două trupe de pe un câmp din Ucraina ce se plângeau că au fost abandonate de comandanții lor fără mâncare sau apă și că ar fi mai bine să lupte pentru cealaltă parte.

Generalii de la Kiev au susținut că au ucis 550 de soldați ruși în ultimele 24 de ore după ce recruții au început să sosească pe front în urma ordinului de mobilizare. Totodată, conform unui alt videoclip, unui comandant de tanc nou recrutat i s-ar fi spus că peste două zile va fi trimis în prima linie din Herson, fără să fi tras măcar un foc într-un poligon de antrenament.

În imaginile postate online, comandantul tancului spune: „Oficialii ne-au spus că nu va fi niciun antrenament înainte de a fi trimisi în zona de conflict. Comandantul nostru a confirmat oficial că vom fi trimiși la Herson pe 29 septembrie. Luați-vă propriile decizii cu privire la ce să faceți cu asta înainte… Nu a fost niciun antrenament – ​​nici împușcături, nici antrenament teoretic… nimic. La naiba.”

Mark Krutov, jurnalist de la Radio Europa Liberă, a reușit să-l identifice pe comandant și a confirmat că se află la o cazarmă numită Kalininets din Moscova.

Bărbatul a spus că muncea de noapte în Moscova și dormea ​​acasă când soldații i-au bătut la ușă și i-au ordonat să se înroleze în armată.

Solicitat să detalieze mesajul său, el a răspuns: „Nu pot vorbi acum, lucrurile s-au schimbat drastic, sperăm în bine”.

Între timp, alte imagini au arătat doi bărbați care pretind că sunt soldați ruși stând într-o groapă de vulpe într-o pădure, se presupune că se întâmplă în Ucraina.

Iată-ne în pădure”, spune bărbatul în fața camerei, în timp ce tovarășul său stă în spatele lui. „Tocmai am fost bombardați, ne-au lovit de la câțiva metri distanță. Am fost lăsați în pădure. Ca și carne de tun trimisă în pădurea nenorocită… De ce se joacă [comandanții noștri] cu această armată care pur și simplu nu face față? E mai rău decât să lucrezi în forțele armate ucrainene. La naiba. Și niciunul dintre comandanții echipei noastre nu este aici, toți au fugit, au fost primii care au plecat. Acum suntem doar noi. Nu avem nimic în mașinile noastre, nici consumabil, nici electronice.

Fără binoclu, fără camere termice, nimic. Mitralieră și muniție. Și baioneta. Dar nu există nimic la naiba. Stăm aici, așteptând. Să vedem ce se va întâmpla. Noaptea stăm pe câmpul de luptă, în prima linie. Este chiar peste câmp. Nemernicii ăștia ne-au lăsat fără apă, fara mâncare. Să vedem ce se va întâmpla în continuare”.

Într-o altă filmare, o femeie le spune unor noi recruți să ia cu ei absorbante, deoarece în lipsa produselor sanitare, acestea pot fi folosite pentru a astupa rănile și a opri sângerarea. Le recomandă, totodată, să ia cu ei pe front saci de dormit, medicamentele și covorașe.

Ți se va da uniformă și armură, nimic altceva”, spune femeia.

Acestea sunt doar câteva dintre exemplele care dovedesc moralul și pregătirea slabă din rândurile armatei rusești.

ONU și-a exprimat marți îngrijorările cu privire la rapoartele credibile care arată că aproape 2.400 de de protestatari au fost arestați în mai puțin de o săptămână în Rusia.

Autoritățile din Georgia, care a fost invadată de Rusia în 2008, a declarat că numărul rușilor care trec granițele sale a crescut la aproximativ 10.000 de persoane zilnic, de la anunțul lui Putin.

Kazahstan, țara din Asia Centrală de la granița de sud a Rusiei, a declarat, între timp, că aproape 100.000 de oameni au intrat în țară din 21 septembrie, iar liderul său Kassym-Jomart Tokayev a spus că autoritățile le vor asigura siguranța.

Iar potrivit agenției de frontieră Frontex, a crescut numărul rușilor care intră în UE în urma mobilizării parțiale ordonate de Moscova, avertizând că trecerile ilegale ar putea crește dacă Rusia decide să închidă granița pentru potențiali recruți.

„În cursul săptămânii trecute, aproape 66.000 de cetățeni ruși au intrat în UE, mai mult de 30% față de săptămâna precedentă. Majoritatea au ajuns în Finlanda și Estonia”, a anunțat agenția de frontieră a UE într-un comunicat.

Distribuie articolul: